Membrii comandoului american care au efectuat asaltul asupra locuintei lui Osama ben Laden, la Abbottabad, in Pakistan, au gasit o pusca de asalt, de tip Kalasnikov, si un pistol in camera acestuia, a declarat un oficial american, care a oferit detalii despre operatiune.

"Avea arme in camera sa si nu doar una", a declarat el, precizand ca este vorba despre o pusca de asalt de tip AK-47 si de un pistol de calibrul 9 milimetri, de fabricatie ruseasca, citeaza MEDIAFAX.

  • "Nu s-a supus, nu s-a predat, avea arme in camera sa", a repetat acest oficial

Luni, Casa Alba a anuntat ca ben Laden era inarmat atunci cand a fost omorat, dupa care a retractat, iar, ulterior, a pastrat tacerea asupra detaliilor operatiunilor.

De la primele relatari, "debriefing"-ul membrilor Navy Seal, fortele speciale care au efectuat raidul, a permis clarificarea situatiei si revenirea asupra anumitor puncte.

"Primele rapoarte ale operatiunilor pot da o buna idee generala despre ceea ce s-a intamplat, dar, din cauza proverbialei neguri a razboiului (fog of war), detaliile nu sunt juste suta la suta", a declarat un alt oficial american, sub protectia anonimatului.

"De aceea, militarii sustin ca nu vor sa furnizeze detalii, atat timp cat debriefing-urile complete, iar uneori chiar si anchete, nu sunt terminate"
, a adaugat el.

Nu au existat "schimburi de focuri" in cele 38 de minute ale interventiei, asa cum au anuntat, initial, oficiali de rang inalt din cadrul administratiei, a recunoscut primul oficial citat, potrivit caruia mesagerul lui ben Laden "a fost singurul care a deschis focul" asupra uneia dintre cele doua echipe de interventie.

El a fost ucis in cladirea anexa a resedintei, ca si sotia sa.

Fiul lui Osama ben Laden, Khalid, care ar fi incercat sa se arunce asupra membrilor comandoului, potrivit New York Times, si fratele mesagerului, care avea o mana la spate, in momentul in care i-a vazut pe membrii Navy Seal, potrivit NBC, au fost, de asemenea, ucisi.
Oficialul a refuzat sa confirme aceste informatii, dar a avansat necesitatea plasarii "in context".

"Nimeni nu se preda, oamenii trag sau se arunca asupra echipei", a spus el.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

  • "Ajungeti intr-o casa in care aveti inamici. Este casa lui (Osama) ben Laden. Il vedeti intr-o camera, iar el nu se supune. Ce faceti?"

Cu atat mai mult, cu cat echipa de interventie nu putea exclude prezenta unor explozivi in casa si nici posibilitatea ca unul dintre cei dinauntru sa poarte o centura de explozivi.

Pentru a detecta eventuala prezenta a explozivilor, membrii comandoului au adus cu ei un caine, o informatie pe care oficialul, intrebat de AFP, nu a vrut sa o confirme.

Liderul retelei teroriste Al-Qaida parea, in orice caz, ca era pregatit sa fuga: "avea bani si doua numere de telefon cusute in haine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.