Unitatea de elita iraniana Al-Qods sustine Al-Qaida si are legaturi stranse cu aceasta, potrivit unui raport publicat miercuri de Congresul american.

Acest raport, realizat de compania de consiliere in strategie Kronos pentru un grup de congresmeni dedicat luptei antiteroriste(Congressional Anti-Terrorism Caucus), mentioneaza legaturi solide intre aceasta forta de elita a Gardienilor Revolutiei islamice in Iran si Al-Qaida, scrie MEDIAFAX.

Raportul a fost publicat dupa moartea lui Osama ben Laden intr-o operatiune de comando americana in Pakistan.

"Iranul a format in liniste o relatie de lucru puternica cu principalii lideri ai Al-Qaida", afirma autorul raportului, Michael S. Smith II. "Aceasta relatie a fost stabilita pentru a contracara influenta americana in Orientul Mijlociu si Asia de Sud", adauga el.

Ea va servi la fel de "probabil pentru ca Iranul sa ajute Al-Qaida sa mobilizeze teroristi pentru comiterea de atentate impotriva Statelor Unite si aliatilor lor, furnizand sustinere necesara pentru ca Al-Qaida sa isi extinda raza de actiune", adauga textul.


Potrivit autorului, prea putina atentie a fost acordata legaturilor dintre cele doua entitati din cauza prejudecatii ca iranienii siiti si non-arabi nu colaboreaza cu militanti arabi si sunniti din Al-Qaida.

Legaturile dateaza totusi din anii '90, cand membrii fortelor Al-Qods au colaborat cu Hezbollah, sustinut de Teheran, pentru a antrena si echipa trupele lui ben Laden.

"Din 11 septembrie, acest parteneriat nu a facut decat sa se consolideze. Sute de membri Al-Qaida, precum si membri ai familiilor principalilor lideri Al-Qaida, ca Osama ben Laden, si-au gasit refugiu in Iran"
, potrivit raportului.


Potrivit autorului, "daca nu se face nimic, relatiile Iranului cu Al-Qaida risca sa coste scump Statele Unite si aliatii lor".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.