Dupa trei zile de reflectie, presedintele Barack Obama a decis, miercuri, sa nu publice fotografiile cu cadavrul lui Osama ben Laden, apreciind ca ele ar constitui "un risc pentru securitatea" Statelor Unite si ar putea fi folosite in scopuri propagandistice.

Mai multe voci din Congresul american au cerut difuzarea acestor imagini, pentru ca cei care se indoiesc de moartea liderului Al-Qaida, duminica, intr-un raid al unui comando american impotriva casei in care se ascundea acesta in Pakistan, sa fie redusi la tacere, relateaza MEDIAFAX.


Trei senatori americani au revenit insa, miercuri, asupra afirmatiilor lor, precizand ca fotografiile care au circulat in randurile lor erau false.
Intre ei, Saxby Chambliss, membru republican al Comisiei pentru Informatii din Senat, care a declarat ca aceste fotografii "corespund cu ceea ce ne asteptam atunci cand cineva este lovit de un glont in cap".

Intrebata daca Saxby Chambliss, care este si membra a Comisiei pentru Aparare, a vazut fotografii autentice, purtatoarea sa de cuvant, Bronwyn Lance-Chester, a declarat pentru AFP: "Declaratiile ei au fost foarte clare: nu a vazut fotografii oficiale".

Alti doi membri ai Comisiei pentru Aparare, republicanii Kelly Ayotte si Scott Brown, care au afirmat, de asemenea, ca au vazut fotografii au pus la indoiala autenticitatea lor.

  • Obama a decis ca riscurile create prin difuzarea acestor imagini depasesc beneficiile la care ne putem astepta

"Am discutat acest lucru pe plan intern si amintiti-va ca suntem absolut siguri ca era el. Au fost facute analize ADN. Prin urmare, nu exista nicio indoiala ca l-am ucis pe Osama ben Laden", a afirmat Obama, potrivit unui rezumat al interviului difuzat de televiziune.

"Este foarte important sa nu lasam probe fotografice ca instrument de incitare (la violenta) sau propaganda. Nu este in stilul nostru. Nu vom arbora acest tip de fotografii ca pe niste trofee", a adaugat Obama, potrivit postului de televiziune care va difuza interviul integral duminica.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

"Adevarul e ca este o persoana care merita ce a avut. Iar eu cred ca americanii si oamenii din lumea intreaga sunt bucurosi ca a murit", a adaugat Obama.

  • "Data fiind natura violenta a fotografiei, (publicarea ei) creeaza un risc pentru securitatea nationala"

Natura scenei ingrozitoare evocate de Obama este ilustrata in fotografii obtinute de agentia Reuters cu trei barbati morti, neidentificati, dar care nu seamana, niciunul, cu ben Laden.

AFP nu a putut verifica fotografiile. Reuters a afirmat ca le-a cumparat de la un oficial pentru securitate pakistanez, care a intrat in casa lui ben Laden la scurt timp dupa raidul american de luni.

Mortii zaceau in balti de sange. Unul era imbracat intr-un tricou si ii curgea sange din urechea dreapta. Potrivit orei imprimate pe fotografie, aceasta a fost facuta la 02.30, la aproximativ 50 de minute dupa anuntul oficialilor americani privind incheierea raidului.


Celelalte doua cadavre poarta haine pakistaneze traditionale. Unuia dintre ei ii curge sange din gura si barbie. Un cablu de calculator si un pistol cu apa pentru copii se afla langa umarul sau drept.
Citeste si:
Fiul lui Osama ben Laden, Hamza, ameninta ca se va razbuna pe SUA
Fiul lui Osama ben Laden,...

Celui de-al treilea barbat ii curge sange din nas si o pata mare de sange i s-a imprimat pe tunica alba.

Alte fotografii realizate in cursul diminetii arata coada elicopterului accidentat si pamantul acoperit de gunoaie din complexul lui ben Laden.
Reuters a precizat ca fotografiile au acelasi numar de pixeli, ceea ce sugereaza ca nu au fost falsificate si ca datele fiselor digitale corespund indiciilor orare care figureaza pe fotografii, de la ora locala 02.30 la 06.43.

  • "Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca ben Laden este mort. Nu exista cu siguranta nicio indoiala in randul membrilor Al-Qaida cu privire la moartea sa. Iar noi nu credem ca o fotografie in sine poate face diferenta" a argumentat Obama

"Vor fi persoane care vor nega acest lucru. Adevarul este ca ben Laden nu va mai pasi niciodata pe acest pamant", a insistat presedintele.
Anterior, in cursul zilei de miercuri, seful Comisiei pentru Informatii din Camera Repezentantilor, republicanul Mike Rogers, afirmase ca a vazut una dintre fotografii si a declarat ca nu vrea ca acestea sa fie publicate, precizand ca ele vor spori ingrijorarile privind securitatea soldatilor americani stationati in strainatate.
Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

"Imaginati-va modul in care americanii ar reactiona daca Al-Qaida ar ucide unul dintre soldatii nostri sau un comandant al armatei si ar posta fotografiile pe Internet", a declarat Rogers.

  • Obama a comis o "eroare"?

"Scopul de a trimite militarii nostri in resedinta, mai degraba decat de a o bombarda, era de a obtine o dovada indiscutabila despre moartea lui ben Laden. Eu stiu ca ben Laden este mort. Dar cea mai buna modalitate de a proteja si a apara interesele noastre in strainatate este de a dovedi acest fapt restului lumii", a apreciat influentul senator republica Lindsey Graham.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.