Cota de incredere a presedintelui american, Barack Obama, a crescut cu 11 puncte procentuale dupa operatiunea americana in care Osama ben Laden a fost ucis.

Potrivit acestei anchete lunare realizate dupa raidul efectuat in noaptea de duminica spre luni de un comando american impotriva liderului al-Qaida, in Pakistan, 57 la suta dintre americanii intervievati spun ca aproba activitatea presedintelui american, fata de 46 la suta la inceputul lui aprilie, scrie MEDIAFAX.

Obama inregistreaza cele mai bune rezultate in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului: 72 la suta dintre respondenti afirma ca au incredere in el pe aceasta tema. Iar 61 la suta aproba felul in care gestioneaza situatia in Afganistan, o crestere de 17 puncte in raport cu ianuarie.

Specialistii anticipasera o astfel de crestere a cotei presedintelui, dar au avertizat asupra caracterului sau efemer. Cota predecesorului lui Obama, George W. Bush, a crescut de asemenea in decembrie 2003, cand Saddam Hussein a fost capturat, inainte de a scadea luna urmatoare.

Alte sondaje au confirmat cresterea cotei de incredere a lui Obama, dar mai modesta: Washington Post si institutul Pew o evalueaza la 56 la suta, cu noua puncte in plus intr-o luna, in timp ce potrivit CNN/Opinion Research, ea este de 52 la suta, fata de 48 la suta la inceputul lui aprilie. Sondajul cotidian Gallup o evalueaza la 47 la suta, cu un punct procentual mai mult.

In privinta problemelor economice, considerate capitale pentru realegerea lui Obama in 2012, sondajul CBS/New York Times nu ii acorda decat o cota de incredere de 34 la suta, in scadere cu patru puncte fata de aprilie.

Acest sondaj, efectuat pe un esantion de 532 de persoane, prin telefon, luni si marti, s-a interesat si de opinia americanilor privind amenintarea terorista si razboiul din Afganistan, dupa moartea lui ben Laden.

Astfel, 62 la suta dintre persoanele chestionate considera ca eliminarea liderului al-Qaida se va traduce printr-o crestere a amenintarii teroriste pe termen scurt si numai 5 la suta afirma ca ea va scadea.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Americanii sunt mai optimisti pe termen lung: 27 la suta cred ca amenintarea terorista va creste si 26 la suta ca va scadea. Dar 41 la suta cred ca ea va ramane identica.

Aproape jumatate (48 la suta) dintre respondenti cred ca acum trebuie redus contingentul militar american din Afganistan, o promisiune a lui Obama care trebuie sa inceapa sa se concretizeze in iulie. Doar 6 la suta spun ca trebuie trimisi mai multi militari si 40 la suta se pronunta pentru o stabilitate a efectivelor.

Intrebati daca considera ca misiunea principala in Afganistan este indeplinita odata cu moartea lui Osama ben Laden, 32 la suta dintre respondenti spun ca da, iar 64 la suta cred ca nu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.