Comisia pentru Libertati Civile a Parlamentului European a stabilit ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare aderarii la Schengen, un vot in plen pe aceasta tema fiind programat in iunie, iar decizia finala va apartine Consiliului European.

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandand ca Parlamentul European sa fie informat in continuare in legatura cu masurile suplimentare care trebuie luate in sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia si Grecia, scrie MEDIAFAX.

Membrii Comisiei au considerat ca, desi exista unele probleme care vor trebui reevaluate si care vor fi in centrul atentiei in continuare, acestea nu reprezinta obstacole in calea admiterii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.


"Sunt pregatite aceste doua tari pentru aderarea la Schengen? Raspunsul meu clar este da. Iar acest lucru este clar din rapoartele de evaluare si in urma vizitelor pe care le-am efectuat. La unele capitole, cele doua tari sunt chiar mai bine pregatite decat alte state care deja sunt membre Schengen", a declarat raportorul Comisiei pentru Libertati Civile, Carlos Coelho.

"Unele dintre aceste pregatiri se datoreaza faptului ca investitiile au fost facute recent, echipamentele sunt mai noi, mai moderne si mai eficiente. De asemenea, au fost si implicari politice: ambele tari au beneficiat de implicare politica pentru a demonstra ca indeplinesc criteriile de aderare la Schengen", adauga Coelho.

Coelho a subliniat necesitatea recunoasterii faptului ca, din cauza imigratiei ilegale, frontiera dintre Bulgaria, Grecia si Turcia ramane una dintre zonele cele mai sensibile. Acest lucru inseamna ca Bulgaria trebuie sa ia unele masuri suplimentare, inclusiv sa aiba un plan special de actiune care sa fie implementat cand adera la Schengen si sa intensifice cooperarea cu Grecia si Turcia.


"Este important sa retinem ca eliminarea controalelor la frontierele interne necesita un nivel ridicat de incredere reciproca intre statele membre in existenta controalelor eficiente la frontierele externe, pentru ca securitatea Spatiului Schengen depinde de rigoarea si eficienta cu care fiecare stat membru efectueaza verificari la frontierele externe", a subliniat raportorul.

Comisia PE considera ca, inainte de sfarsitul anului 2011, UE trebuie sa stabileasca un termen clar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.[Basescu delireaza? "Am putea intra in Schengen anul acesta"]
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.