Primul ministrul al Turciei a anuntat miercuri ca are nevoie de un plan magnific si indraznet prin care sa construiasca un canal catre Marea Neagra, cu promisiunea ca va decongestiona traficul din Bosfor va lasa loc sporturilor acvatice si plimbarilor cu barcile.

“Canalul Istanbul” va lega Marea Neagra si Marea Marmara si va avea o lungime de pana la 45 de km, va fi la 25 de m adancime si va avea o latime de 150 de m, scrie Huffington Post.

“Am pornit azi inspre cel mai maret proiect al secolului”, a anuntat Erdogan, subliniind ca acest proiect va fi ma imaret decat canalele Panama sau Suez.

Canalul se va afla in partea europeana a Bosforului, si va fi gata pana in 2023, atunci cand Turcia va sarbatori 100 de ani de la infiintarea Turciei, dupa caderea Imperiului Otoman.

“Turcia merita sa intre in 2023 cu un proiect atat de magnific. Istambulul va deveni orasul prin care trec doua mari”, a declarat prim-ministrul.

Erdogan, care spera ca va castiga un nou mandat in iunie, a promis ca va anunta ceea ce el a numit “proiectul nebunesc” pentru Istambul inca de la inceputul acestei luni, atunci cand a pornit campania.

Vocile opozitiei au acuzat proiectul ca fiind o metoda de imbogatire a celor din anturajul lui Erdogan.

Arhitectii speculeaza ca acest canal va fi construit in vestul orasului Silvri, pentru ca zonele din apropierea Istabulului sunt intens populate. Autoritatile au anuntat deja ca au planuri sa construiasca un aeroport in apropiere de Silivri.

Aceasta stramtoare a fost calificata drept una din cele mai agglomerate locuri din lume si una din cele mai dificile rute maritime.

Potrivit primului-ministru, prin canalul Bosfor sunt transportate anual 139 de milioane de tone de petrol, 4 milioane de tone de gas petrol lichefiat si 3 milioane de tone de substante chimice. Aceste incarcaturi ameninta viata a aproape 2 milioane de oameni care locuiesc si lucreaza in apropierea malurilor de navigare.

In decembrie 1999, un vas rusesc s-a scufundat si a eliberat in apa 235.000 de galoane de combustibil, innegrind aproape 10 km de coasta.

Citeste si:
„Bravo, ai stil!” 2023 se va difuza pe un alt canal. Când începe...
„Bravo, ai stil!” 2023 se va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.