A fost ales noul prim-ministru tibetan din exil care il va inlocui pe Dalai Lama. Cine este el?

Lobsay Sangay a devenit prim-ministrul Tibetan in urma alegerilor, dupa ce Dalai Lama a anuntat ca va renuntat la rolul sau politic, scrie The Guardian.

Tibetani din toata lumea l-au ales pe absolventul de drept de la Harvard sa le fie lider politic, in urma primelor alegeri dupa ce Dalai Lama a anuntat ca va renunta la rolul sau politic in comunitatea tibetana din exil.

Noul prim-ministru, Lobsang Sangay in varsta de 42 de ani, a obtinut 27.051 voturi, adica 55 % din voturi.

Desi Dalai Lama a anuntat clar ca vrea sa renunte la puterea politica, el ramane liderul spiritual al tibetanilor.

Cativa experti cred ca aceasta schimbare de lideri va duce la pozitie si mai radicala fata de autoritatile chineze. Noua pozitie ii va da prim-ministrului puterea de a cere independent regiunii fata de China.

Dalai Lama a anuntat in repetate randuri ca isi doreste sa vada tineri, si noi lideri politici care sa ii reprezinte pe tibetani.

Sangay s-a nascut intr-o tabara de refugiati in India in 1968, si a castigat o bursa Fulbright la Harvard unde a urmat un doctorat in drept. Ca cercetator in cadrul universitatii, el a intrat in contact cu studentii chinezi si a organizat mai multe intalniri intre ei si Dalai Lama.
Sangay se afla in SUA atunci cand au fost anuntate rezultatele votului. Ca prim-ministru el va trebui sa se mute in Dharamsala, orasul din regiunea de nord a Indiei care reprezinta “scaunul” guvernului Tibetan din exil care s-a format in 1959.

Dalai Lama si-a anunta in martie intentia de a renunta la puterea politica.[Dalai Lama se retrage din viata politica]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.