Sute de talibani au reusit sa evadeze dintr-o inchisoare din Kandahar, sapand un tunel.

Aceasta evadare este constituie un stimulant major pentru forta talibana, care a avut de suferit din cauza trupelor SUA, scrie The Telegraph.

Aceasta este a doua evadare de acest gen. In 2008, 900 de oameni printre care 400 de luptatori talibani, au reusit sa iasa din inchisoare dupa ce mai multi militant pe motociclete si doi sinucigasi cu bomba au aparut in fata inchisorii. Scaparea lor a dus la o crestere a violentei in Arghandab, o zona din Kandahar.

Evadarea a circa 500 de talibani incarcerati la inchisoarea din Kandahar reprezinta "un dezastru", care "nu ar fi trebuit sa se produca", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al presedintelui afgan, Hamid Karzai.

"Este o lovitura dura. Este ceva ce nu ar fi trebuit sa se intample"
, a precizat Waheed Omar, relateaza MEDIAFAX.

"Acum, incercam sa aflam ce s-a petrecut si ce trebuie facut pentru a repara dezastrul care a avut loc la Kandahar", a adaugat el.

Evadarea in masa a celor 500 de detinuti reprezinta o noua lovitura pentru guvernul de la Kabul si fortele NATO, care au intensificat in ultimii doi ani operatiunile in sudul tarii, fief al fostului regim al talibanilor.

Waheed Omar a refuzat sa se pronunte in legatura cu conditiile care au inlesnit "o evadare de o asemenea amploare". "Este prea devreme pentru a putea spune ce s-a intamplat si cine a permis producerea unui eveniment de o asemenea amploare", a spus el.

"Dar o astfel de evadare indica o anumita vulnerabilitate", a afirmat Omar, care a adaugat ca 13 dintre evadati au fost retinuti.

Autoritatile din provincia Kandahar au afirmat ca toti cei aproape 500 de detinuti evadati sunt militanti talibani
, cu exceptia unuia singur, care este detinut de drept comun. Ei au evadat, in noaptea de duminica spre luni, printr-un tunel cu o lungime de peste 300 de metri.

Citeste si:
Deţinutul evadat din spital după ce a îmbrăcat haine de medic a...
Deţinutul evadat din spital...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.