Osama ben Laden se astepta sa fie ucis sau capturat in cursul ofensivei lansate de Statele Unite in Afganistan in toamna anului 2001 si predase conducerea retelei al-Qaida talibanilor, conform unui nou set de documente publicate de WikiLeaks.

Potrivit documentelor, care au la baza interogarea detinutilor de la Guantanamo, liderul al-Qaida a petrecut primele trei luni dupa atentatele din 11 septembrie 2001 deplasandu-se in Afganistan alaturi de adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri, pentru a pregati lupta impotriva trupelor americane, scrie MEDIAFAX.

In timpul unei intalniri cu lideri talibani, "el a predat Consiliului Shura conducerea al-Qaida, probabil pentru ca se temea ca va fi capturat sau ucis pe masura ce trupele americane se apropiau", afirma Washington Post, care a avut acces la documentele WikiLeaks.

Statele Unite au lansat ofensiva din Afganistan la 7 octombrie 2001, pentru a desfiinta conducerea retelei al-Qaida, sustinuta de regimul talibanilor.

Aflat intr-un han din provincia Kandahar, la patru zile dupa atentate, ben Laden le-a cerut combatantilor arabi "sa apere Afganistanul impotriva invadatorilor necredinciosi" si "sa lupte in numele lui Allah".

Intr-un alt han, aflat in zona Kabul, el a primit mai multi vizitatori, carora le-a ordonat sa continue operatiunile impotriva unor obiective occidentale. Ulterior, el si-a dispersat combatantii aflati in tabere si a cerut femeilor si copiilor, inclusiv unora dintre sotiile sale, sa plece in Pakistan.

La jumatatea lunii noiembrie, ben Laden s-a refugiat in complexul de grote din regiunea muntoasa Tora Bora, inainte de a pleca in Pakistan, la jumatatea lunii decembrie.

"In acea perioada, liderul al-Qaida ducea lipsa de fonduri, astfel ca a imprumutat 7.000 de dolari de la unul dintre protectorii sai, suma pe care a inapoiat-o dupa un an", afirma Washington Post.

La inceputul lunii decembrie, alti lideri al-Qaida, capturati ulterior, inca se mai intalneau in zonele muntoase din Afganistan pentru a discuta despre atentate asupra unor tinte americane si israeliene din Maroc, dar si asupra militarilor britanici aflati in Gibraltar.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.