Barack Obama a fost tinta discriminarilor rasiale atunci cand era un copil si locuia in Indonezia, si este posibil sa fi fost martor la bataile pe care mama sa le lua de la sotul sau.

Ann Dunham a murit in 1995 la varsta de 52 de ani, inainte ca fiul sau sa porneasca spre o cariera politica care avea sa il duca la Casa Alba, scrie The Telegraph.

La varsta de 18 ani, femeia s-a casatorit cu Barack Hussein Obama Snr, un African. Ea era deja insarcinata cu baiatul care a urmat sa fie primul presedinte American de culoare.

A divortat de acesta si s-a maritat cu Lolo Soetoro, un indonezian.

Detalii din cartea “A Singular Woman: The untold story of Barack Obama’s mother” (O femeie singular: Povestea nespusa a mamei lui Barack Obama) ies la lumina si releva o viziune neconventionala asupra lumii, viziune ce a dus la turbulente in viata lui Obama si a surorii lui vitrege Maya, dar si lucruri demne de admirat. Obama a fost crescut cu scopul de a deveni “o combinatie intre Albert Einstein, Mahatma Gandhi si Harry Belafonte”.

Intr-un interviu cu autorul, Obama a spus ca mama sa era o fire optimista, perseverenta, si a facut in asa fel incat copiii sai sa stie cat de mult sunt iubiti.

“Insa in ciuda tuturor acestor puncte forte, nu era deloc o persoana bine organizata. Si aceasta dezorganizare a dat totul peste cap. Daca nu ar fi fost bunicii mei care sa ne ofere o siguranta financiara, sa isi permita sa ne ofere mie si surorii mele anumite privilegii, cred ca mama ar fi trebuit sa ia alte decizii. Cred ca uneori se baza numai pe situatiile de moment si ca ne vom descurca, cumva. Dar nu cred ca totul s-ar fi incheiat cu bine de multe ori daca nu ar fi fost bunica mea. Daca nu ar fi fost ea, cred ca vietile noastre ar fi fost si mai haotice decat au fost.”

Obama a locuit in Indonezia de la varsta de 6 ani pana la 10 ani, atunci cand s-a intors in Hawaii pentru a locui cu bunicii din partea mamei.“Cred ca a fost o schimbare greu de admis pentru un copil de 10 ani, mai grea decat ar recunoaste el”, spune Obama.

Citeste si:
Meghan Markle a recunoscut în fața justiției! Cum a căutat să...
Meghan Markle a recunoscut în...

In carte sunt dezvaluite si detalii despre experiente rasiste. Elizabeth Bryant, o americanca ce locuia in Indonezia in acel moment, isi aminteste de o masa pe care a luat-o cu mama lui Obama, si cu copiii ei. Apoi au plecat la plimbare. “O hoarda de copiii indonezieni au inceput sa arunce pietre in directia noastra. S-au ascuns dupa un zid si au inceput sa strige fraze pline de rasism”.

Se spune, de asemenea, ca tatal vitreg al lui Obama o batea pe mama acestuia.

In carte se spune ca Obama isi dorea de mic sa devina prim-ministrul Indoneziei. Mama sa credea ca al copil este inzestrat cu calitati speciale, astfel incat, in discutiile cu prietena sa, spunea: “Pai, fiul meu este atat de destept, poate sa fie faca oriceisi propune, chiar sa devina presedintele SUA”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.