Solutionarea diferendului transnistrean nu s-a aflat printre temele prevazute pe agenda vizitei in capitala ucraineana a presedintelui in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul de Externe sloven, Dimitrij Rupel (foto), intreprinsa, miercuri, in incheierea turneului in Federatia Rusa, Republica Moldova si Ucraina in vederea pregatirii reuniunii Comitetului de Ministri al organizatiei, programat pentru luna decembrie, anul acesta, transmite Rompres.
Desi a constituit principala tema a discutiilor de marti, in compania sefului de stat moldovean, Vladimir Voronin, problema transnistreana a ocupat un plan secund la Kiev, discutiile cu presedintele Viktor Iuscenko vizand, in principal, reforma OSCE si monitorizarea alegerilor din Ucraina. "Transnistria totusi nu a fost principala tema a discutiilor. S-a vorbit mai mult despre reforma OSCE", a confirmat un reprezentant al presedintiei de la Kiev, precizand, totusi, ca in cadrul intrevederii au fost trecute in revista etapele planului de solutionare a conflictului transnistrean propus de presedintele Iuscenko.
Precizandu-si pozitia fata de apropiatele alegeri din Transnistria, Dimitrij Rupel a mentionat ca este foarte dificil pentru OSCE sa monitorizeze si sa recunoasca asemenea alegeri, atat timp cat in regiunea transnistreana a Republicii Moldova nu au fost create conditiile necesare pentru un scrutin liber si democratic.
Totodata, acesta a incurajat Ucraina sa continue sa participe activ la solutionarea conflictului transnistrean, exprimandu-si speranta ca procesul de negocieri se va revigora o data cu extinderea formatului, prin admiterea SUA si UE la discutii in calitate de observatori. De altfel, prima runda de negocieri in problema transnistreana, in format largit, cu participarea UE si SUA, va marca inceputul real al solutionarii politice definitive a conflictului cu respectarea normelor juridice internationale, a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a intereselor populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, aprecia, marti, la Chisinau, Dimitrij Rupel, cu ocazia intrevederii cu presedintele Voronin.
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
Cine sunt echipele care concurează la America Express? Acum s-a aflat! Ce...
Sursa: kudika.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova la standardele NATO
Sursa: wall-street.ro