Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la o pedeapsa maxima cu spanzurarea, in cazul in care va fi gasit vinovat.

Mubarak si cei doi fii ai sai, Gamal si Alaa, au fost plasati, miercuri, in detentie pentru 15 zile, in cadrul unei anchete judiciare privind reprimarea violenta a miscarii de protest din ianuarie si februarie, in care au fost ucise 800 de persoane, potrivit unor surse oficiale. Miscarea s-a incheiat cu indepartarea regimului de la putere.


Cotidianul guvernamental Al-Ahram l-a citat, vineri, pe presedintele Curtii de Apel din Cairo, Zakaria Shalah afirmand ca Mubarak ar putea fi executat, in cazul in care este gasit vinovat ca a provocat moartea manifestantilor in mod premeditat, potrivit MEDIAFAX.

Shalah a anuntat ca marturia fostului ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli, care este, la randul sau, anchetat pentru ca a ordonat sa se traga asupra protestatarilor, il va transforma in complice, daca se confirma. Al-Adli a declarat ca Mubarak i-a ordonat sa utilizeze forta contra manifestantilor.


"Daca acest lucru va fi dovedit, el (Mubarak) va primi aceeasi pedeapsa ca persoana care a condus (reprimarea) si ar putea fi vorba despre o executie, daca se dovedeste ca manifestanti pasnici au fost ucisi cu premeditare
", a spus el.

In cazul in care nu a existat o premeditare, acesta va fi condamnat la inchisoare pe viata, a precizat presedintele Curtii.

Mubarak ar putea fi condamnat la o pedeapsa de trei pana la cinci ani, daca se dovedeste ca, in reprimarea ordonata de acesta, au fost raniti manifestanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.