Mii de manifestanti au inceput sa se reuneasca vineri la pranz in emblematica piata Tahrir din Cairo, pentru a cere ca fostul presedinte Hosni Mubarak si alti membri ai regimului sau sa fie judecati.

Aceasta manifestatie, denumita "Ziua proceselor si purificarii" de catre organizatori, are loc la doua luni dupa ce Mubarak a renuntat la putere, la 11 februarie, la presiunea unei revolte populare, scrie MEDIAFAX.

Desi au loc in mod periodic manifestatii in piata Tahrir de la demisia lui Mubarak si preluarea puterii de catre armata, aceasta reuniune ar trebui sa fie deosebit de importanta avand in vedere apelul lansat de influenta miscare Fratii Musulmani.

Mubarak a fost consemnat la domiciliu in statiunea balneara egipteana Sharm el-Sheik, pe litoralul Marii Rosii. Fostul presedinte, sotia acestuia Suzanne si cei doi fii ai lor, Alaa si Gamal, si-au vazut conturile inghetate, in timp ce averea lor face obiectul unei anchete, dar nu au fost deferiti justitiei.

Numerosi responsabili politici si oameni de afaceri apropiati clanului Mubarak sunt supusi diverselor masuri care merg de aducerea lor in fata justitiei pana la interdictia de parasire a teritoriului.

Manifestantii cer, de asemenea, masuri mai ferme impotriva unora dintre acestia care in prezent nu sunt ingrijorati sau care fac obiectul unor simple anchete.

Cu o zi inaintea acestei manifestatii, mai multe inregistrari video au aparut pe site-ul de Internet YouTube, in care diverse persoane care se prezinta ca ofiteri acuza Consiliul suprem al fortelor armate, caruia Mubarak i-a predat puterea, ca tradeaza idealurile revoltei populare.

Aceste mesaje, care fac apel, de asemenea, la militari sa se alature manifestatiei, au determinat armata sa avertizeze impotriva purtarii uniformei de catre manifestanti, adaugand ca acest gest este pasibil de pedeapsa cu inchisoarea.

Citeste si: Hosni Mubarak, audiat intr-un caz de coruptie

Bilantul victimelor revoltei sociale din Egipt


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.