Muammar Gaddafi a acceptat "foaia de parcurs" menita sa duca la solutionarea pasnica a conflictului din Libia, propusa de o delegatie a Uniunii Africane (UA), care va merge luni la Benghazi, bastionul rebelilor libieni, pentru a incerca sa-i convinga sa depuna armele.
Anuntul a fost facut de presedintele sud-african Jacob Zuma, dupa o reuniune la Tripoli intre liderul libian si delegatia din care face parte, anunta MEDIAFAX.

Delegatia UA a venit in Libia sa pledeze pentru incetarea luptelor, care s-au soldat cu cel putin 23 de morti incepand de sambata la Ajdabiya (est) si Misrata (vest), potrivit unor surse medicale si din cadrul opozitiei. NATO a evocat o situatie "disperata" in cele doua orase si a promis ca va continua bombardamentele pentru a dezarma regimul libian.

Ca de obicei, colonelul Gaddafi a primit in cortul sau, la resedinta sa din Bab al-Aziziya, delegatia UA, formata din presedintii Jacob Zuma (Africa de Sud), Amadou Toumani Toure (Mali), Mohamed Ould Abdel Aziz (Mauritania) si Denis Sassou Nguesso (Congo), precum si din ministrul ugandez al Afacerilor Externe, Henry Oryem Okello.

La finalul intalnirii, care a durat mai multe ore, membrii delegatiei au urcat intr-un microbuz, prin a carui capota deschisa colonelul Gaddafi a salutat, la plecare, cateva zeci de sustinatori de-ai sai, reuniti nu departe de cort.

In cursul serii, Zuma a facut o scurta declaratie presei, la resedinta de la Bab al-Aziziya.

"Delegatia Fratelui Lider a acceptat foaia de parcurs asa cum am prezentat-o noi", a anuntat el, adaugand ca un "apel va fi lansat catre NATO sa inceteze bombardamentele pentru a da o sansa unui armistitiu".

Zuma a precizat ca va parasi Libia duminica seara, dar ceilalti membri ai delegatiei vor petrece noaptea la Tripoli si vor merge luni la Benghazi, la 1.000 de kilometri est de Tripoli, pentru a se intalni cu liderii rebelilor.

Aceasta misiune se anunta delicata, deoarece insurgentii au respins un armistitiu care ar implica mentinerea lui Gaddafi sau a fiilor sai la putere.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Comisarul pentru pace si securitate al UA, Ramtan Lamamra, a citit ulterior in fata presei un comunicat potrivit caruia foaia de parcurs prevede in special "incetarea imediata a ostilitatilor", facilitarea furnizarii ajutorului umanitar pentru populatie si lansarea unui dialog "intre partile libiene", in vederea unei perioade de tranzitie.

"Sincer sa va spun, au avut loc discutii cu liderul. Dar nu pot sa vorbesc despre aceste discutii, in primul rand pentru ca eu nu am participat (la ele), dar si pentru ca eu cred ca trebuie pastrata confidentialitatea", a declarat Laamamra, intrebat daca in cadrul intalnirii de duminica seara s-a discutat despre o plecare a lui Gaddafi de la putere.

Pe teren, in luptele purtate in acest sfarsit de saptamana in interiorul si in jurul orasului Ajdabiya (est), au fost ucise 12 persoane, iar alte 17 au fost ranite, potrivit spitalelor din Benghazi, unde au fost transportate victimele.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Fortele guvernamentale au bombardat Ajdabiya pentru cea de a doua zi, consecutiv, potrivit unui corespondent AFP.

Rebeliunea a anuntat ca a ucis trei mercenari algerieni si a capturat alti 15, la Ajdabiya.

Aproximativ zece explozii au fost auzite, duminica dimineata, intr-un interval de cateva minute, din directia orasului Ajdabiya, potrivit unui jurnalist AFP.

Locuitori care fugeau din oras au oferit fragmente de informatii rebelilor, postati putin mai la est. "Exista lunetisti camuflati pe o cladire inalta, in centrul orasului", a spus Rafah Feraj, in varsta de 45 de ani. "Nu este sigur sa treceti de sensul giratoriu din centru, dincolo de acesta exista lunetisti", a adaugat el.

In vestul tarii, un alt front nu dadea, de asemenea, niciun semn de acalmie, si anume cel de la Misrata, un oras aflat sub controlul rebelilor, asediat si bombardat de o luna si jumatate de catre fortele guvernamentale.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

In acest sfarsit de saptamana, in luptele de aici au fost ucise 11 persoane.

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) si-a exprimat, duminica, ingrijorarea cu privire la miile de refugiati egipteni, sudanezi, din Ciad sau din alte tari, blocati in apropierea portului Misrata, locuind sub prelate si in adaposturi improvizate.

La Bruxelles, NATO a anuntat ca a distrus cel putin 26 de tancuri ale trupelor guvernamentale, duminica, si anume 12 in apropiere de Ajdabiya si 14 langa Misrata, unde au fost atinse si alte tancuri si baterii de artilerie, duminica dupa-amiaza.

Situatia in aceste doua orase "este disperata pentru libieni, care sunt bombardati cu brutalitate de regim. Pentru a contribui la protejarea acestor civili, vom continua sa bombardam dur fortele regimului" Gaddafi, a declarat generalul Charles Bouchard, comandantul operatiunii Unified Protector.

Citeste si:
Armata guvernamentala siriana este pe punctul de a recuceri Ghouta...
Armata guvernamentala siriana...

Un alt oficial din cadrul NATO a dat asigurari ca bombardamentele continuau "zi si noapte". In afara de tancuri, Alianta Nord-Atlantica vizeaza depozite de munitie si linii de aprovizionare ale fortelor guvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.