Un moment de reculegere a fost tinut la o luna de la devastatorul cutremur urmat de un tsunami urias care a ingenunchiat Japonia.

Un moment de reculegere a fost tinut luni, in nord-estul Japoniei, de catre supravietuitori si salvatori, la exact o luna de la cutremurul urmat de un tsunami urias, produs la 11 martie, la ora locala 14.46 (7.46, ora Romaniei), anunta MEDIAFAX.

Aceasta catastrofa, cea mai grava cu care s-a confruntat arhipelagul de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, s-a soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti, potrivit unui bilant inca provizoriu al politiei nipone.

Exact la ora la care primul cutremur, cu magnitudinea de 9, a afectat coastele de la Pacific, la nivelul localitatii Tohoku (nord-est), sirenele au pornit, iar populatia locala s-a oprit pentru a tine un moment de reculegere, in memoria victimelor.


  • Riscul unei scurgeri radioactive majore la Fukushima, "redus considerabil"

Valul seismic a afectat serios patru din cele sase reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima. Toata luna japonezii s-au luptat sa evite riscul unei catastrofe nucleare. Momentan, riscul unei scurgeri radioactive majore la centrala de la Fukushima (nord-est) s-a "redus in mod considerabil", a declarat luni purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, dupa o luna de la cutremurul urmat de un tsunami, aflate la originea accidentului nuclear, potrivit MEDIAFAX.

"Riscul ca situatia centralei nucleare sa se deterioreze si sa produca o noua scurgere radioactiva majora s-a redus in mod considerabil", a declarat Yukio Edano.

"Este evident ca centrala nu este in stare sa functioneze normal"
, a recunoscut purtatorul de cuvant. "Trebuie, in continuare, sa cerem locuitorilor sa evacueze, in cazul in care s-ar intampla un asemenea incident (...). Dar noi credem ca acest risc a devenit mult mai redus, in comparatie cu situatia la o saptamana sau la doua saptamani dupa cutremur", a continuat acesta.

Edano a reafirmat, totusi, ca zona de evacuare, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, "ar trebui sa fie suficienta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.