Multi din ei nici macar nu stiu cine este Ali Abdullah Saleh, insa ii striga numele cu forta. Sunt copii, unii nici macar nu au implinit 10 ani, dar se afla in mijlocul revoltelor. Ochii lor reflecta atat frica, surprindere, cat si neintelegere.

In Yemen, cea mai saraca tara din Orientul Mijlociu, aproape jumatate din populatie supravietuieste cu mai putin de 2 dolari pe zi si o persoana din cinci traieste in saracie lucie, scrie El Mundo.

  • 94% din copiii din Yemen cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani au suferit din pricina violentei intr-un fel sau in altul, potrivit UNICEF

Protestele din Yemen, tara cea mai saraca din peninsula araba, a inceput in ianuarie 2011, la putin timp dupa revolutia din Tunisia. Si aici oamenii cer demisia lui Saleh, conducatorul lor din 1990 (atunci cand s-a produs o unificare a zonei de nord cu cea de sud), liderul Yemenului de Nord inca din 1978. Pana acum, opozitia a reusit ca Saleh sa opreasca o reforma in urma careia ar fi putut opta pentru un al treilea mandat.

De la jumatatea lunii ianuarie, centrul protestelor se afla la Universitatea Sanaa. Mii de tineri au campat in jurul Universitatii, cerand sa aiba loc reforme democrate. Pe masura ce treceau zilele, oamenii de toate varstele se alaturau.

  • Copiii au fetele acoperite de mesaje „Pleaca!”, „Libertate!”, „Saleh, macelarul!”

La sfarsitul lunii februarie, femeile au organizat o manifestatie. Din acel moment, protestatarii s-au unit, si de cele mai multe ori, protesteaza alaturi de copiii lor. Printre multele siluete negre din care se recunosc ochii femeilor, apar uneori pete de culoare, mici: sunt copii, lipsiti de aparare, acoperiti cu bandane.

  • De cand au inceput protestele in februarie, 19 minori si-au pierdut viata, potrivit Unicef

Micutii sunt, fara indoiala, cei mai vulnerabili in aceste manifestatii, si se pot transforma, fara sa vrea, in victimele involuntare ale conflictului dintre adulti. „Multi parinti din Yemen isi iau copiii la manifestatii, expunandu-i la numeroase riscuri si marind vulenerabilitatea lor la pericole mortale”, sustine Ahmed Al-Gorashi, presedintele Seyaj, o organizatie care se ocupa cu protectia copiiilor.

Fara indoiala, violentele antiguvernamentale din Yemen ameninta siguranta copiilor: „Copiii sunt primele victime si cei mai vulnerabili in fata oricarei situatii dificile sau a unei urgente”, sustine un reprezentant Unicef in Yemen. „Trebuie sa ne asiguram ca aceste confruntari dintre adulti, nu vor ajunge si la minori”.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Desi in majoritatea pozelor micutii zambesc larg, ei nu stiu ce pericole ii pandesc si la care parintii lor ii expun. „Fratele meu, surorile mele si eu am fost la scoala timp de o saptamana. Eram cu totii speriati”, explica Yusub, un copil care merge la o scoala din Sana.

  • „Copiii sunt mai agresivi si au tendinta mai puternica de a se certa”

Directoarea centrului scolar explica ingrijorata cum comportamentul micutilor si randamentul lor sunt afectate. „Niste copii vin in clasa cu sloganuri politice si cu mesaje pe corp. Copiii nu sunt obisnuiti sa vada si sa exprime violenta”, adauga, ingrijorata, profesoara.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.