Deoarece legitimitatea presedintelui Medvedev si a premierului Putin este din ce in ce mai contestata, expertii cred ca Rusia e amenintata de o criza politica.

Intr-un raport dat publicitatii luni, Centrul pentru studii strategice, un grup de experti din care fac parte personalitati provenite din randurile puterii ruse, apreciaza ca popularitatea celor doi lideri rusi cunoaste o cadere "catastrofala" de un an, informeaza MEDIAFAX.

Potrivit lor, este in desfasurare "un proces de pierdere a legitimitatii puterii ruse si de scadere tot mai mare a popularitatii unor actori cheie: presedintele Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin si «partidul puterii» Rusia Unita".

"Schimbarea cea mai importanta in constiinta politica a rusilor in ultimele opt luni consta nu numai intr-o prabusire a increderii in tandem (Putin-Medvedev) si in anturajul sau, ci si o asteptare tot mai mare cu privire la aparitia unui al treilea om", scriu expertii.

Cotele de popularitate ale lui Medvedev, Putin si Rusia Unita au scazut din martie 2010 cu 12, 21 si, respectiv, 18 puncte procentuale, subliniaza expertii, bazandu-se pe datele principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din tara.

Putin si Medvedev au lasat sa planeze indoiala in privinta intentiei lor in apropierea alegerilor prezidentiale din 2012, in timp ce niciun alt candidat serios nu a aparut pentru moment.

Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare in prezent "neeligibil", iar Vladimir Putin - considerat omul puternic al tarii desi s-a retras de la Kremlin din motive constitutionale - isi pierde electoratul, mai ales din randul clasei de mijloc.

Daca tendintele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaste o criza politica ce ar putea "sa o depaseasca in intesitate pe cea de la sfarsitul anilor '90 si sa se apropie de cea de la sfarsitul anilor '80", care a insotit caderea regimului sovietic, subliniaza expertii.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

"Raportul se adreseaza unor oficiali de rang inalt ai tarii, care nu masoara situatia in mod realist", a subliniat unul dintre autori, sociologul Serghei Belanovski, pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

"Orice produs, chiar politic, are o durata de viata", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.