Parlamentarii europeni au votat, joi, o propunere legislativa privind simplificarea procedurilor pentru imigrantii care solicita drept de sedere si de lucru in statele membre ale UE, permisele urmand sa fie obtinute printr-o procedura administrativa unica.

Propunerea de directiva privind "permisul unic" prevede ca lucratorii din state non-UE ar trebui sa aiba drepturi egale cu cetatenii Uniunii in ceea ce priveste conditiile de lucru.

"Acest proiect legislativ va simplifica procedurile atat pentru imigranti, cat si pentru angajatorii lor prin obtinerea permiselor de munca si de sedere printr-o singura procedura administrativa. Propunerea legislativa, adoptata cu 311 voturi «pentru», 216 «impotriva» si 81 abtineri, va reduce birocratia si va simplifica procedurile administrative pentru imigrantii care solicita drept de sedere si de lucru in statele membre ale UE. Potrivit acestei legislatii, acestia vor putea sa obtina permisele de sedere si de munca printr-o procedura administrativa unica"
, informeaza, joi, PE, potrivit MEDIAFAX.

Retail jobs

Propunerea legislativa prevede ca lucratorii extracomunitari vor beneficia de o serie de drepturi comparabile cu cele ale lucratorilor europeni, mai ales in ceea ce priveste salarizarea, sanatatea si siguranta la locul de munca, programul de lucru si dreptul la concediu.

"Decizia de admisie a lucratorilor din statele terte pe teritoriul si pe piata de munca a statelor membre, inclusiv contingentele de admisie, ramane in continuare o decizie nationala. Statele membre vor trebui sa precizeze de asemenea in permisul de rezidenta - in scopul unui control mai bun al imigratiei - informatiile legate de dreptul de munca si sa nu emita documente suplimentare in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa al PE.

  • Aceste noi reglementari europene comune se vor aplica cetatenilor statelor terte care doresc sa se stabileasca si sa lucreze intr-un stat membru UE sau care locuiesc deja in mod legal intr-unul din aceste state si nu vor fi aplicabile angajatilor companiilor multinationale care vin sa lucreze intr-unul din sediile companiei in UE, asa numitele "persoane transferate in cadrul societatii".

De asemenea, sunt exclusi si lucratorii sezonieri, pentru acestia urmand sa se adopte directive europene separate. Mai sunt exlusi si rezidentii pe termen lung sau refugiatii, deoarece sunt supusi altor reglementari europene.
Citeste si:
Parlamentul European și-a ales vicepreşedinţii pentru mandatul actual
Parlamentul European și-a...

Directiva nu se va aplica nici "lucratorilor detasati", dar acest lucru nu ar trebui sa impiedice, potrivit initiatorilor, resortisantii unei tari terte cu sedere legala si angajati legal intr-un stat membru care sunt detasati intr-un alt stat membru sa beneficieze in continuare de egalitate de tratament cu cetatenii statului membru de origine pe durata detasarii lor, in ceea ce priveste conditiile de angajare.

"Statele membre pot decide sa limiteze accesul la servicii de securitate sociala, cu exceptia celor care sunt deja angajati sau care au lucrat deja in UE cel putin sase luni si care sunt inregistrati ca someri. Referitor la indemnizatiile familiale, statele membre pot de asemenea sa decida aplicarea doar asupra acelor lucratori care detin un permis de munca de mai mult de sase luni", se mai precizeaza in comunicat.

  • Lucratorii non-UE pot solicita beneficii fiscale in statul membru de resedinta, iar membrii familiei acestora pot beneficia de acestea doar daca cei din urma traiesc in acelasi stat membru.

De asemenea, lucratorii din statele terte vor avea dreptul sa primeasca drepturile de pensie la reintoarcerea in tarile lor, in aceleasi conditii si la acelasi nivel ca resortisantii statelor membre in cauza atunci cand se muta in aceeasi tara terta.
Citeste si:
Danemarca expulzează 15 diplomați ruși pentru activități de...
Danemarca expulzează 15...

"Dreptul la educatie si formare ar putea fi limitat pentru lucratorii din statele terte care au sau au avut un loc de munca. Persoanele rezidente pe teritoriul UE pentru studii ar trebui de asemenea excluse de la aplicarea acestei legislatii, iar persoanelor care solicita accesul la studii universitare si postliceale care nu au legatura directa cu activitatea concreta desfasurata la locul de munca li se poate solicita o proba de cunoastere corespunzatoare a limbii", precizeaza PE.

Amendamentele depuse de deputatii europeni vor fi analizate de Consiliul de ministri pentru Justitie si Afaceri interne. Marea Britanie, Irlanda si Danemarca nu iau parte la procesul legislativ privind aceasta directiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.