Fostul presedinte ucrainean Leonid Kuchma a anuntat azi ca a fost pus sub acuzare pentru uciderea jurnalistului Georgy Gongadze in 2000. Se spune ca aceasta ar fi cea mai cunoscuta crima din tara de dupa caderea regimului comunist.

„Mi s-au inaintat plangeri”, a spus Kuchma dupa a doua sedinta cu procurorii. „Nu am apucat sa le citesc integral, inca”, a declarat el, adaugand ca urmeaza sa se intalneasca cu anchetatorii martea viitoare, scrie News.com.au. Acesta a refuzat sa comenteze natura acuzatiilor insa a spus ca „nu e nimic nou”.


Procuratorii au anuntat aceasta saptamana ca au deschis un caz impotriva lui Kuchma pe baza unor suspiciuni cum ca el ar fi fost cel care a dat ordinul ca jurnalistul sa fie omorat. Ei au spus ca fostul presedinte a fost suspectat ca fiind cel care a pus la cale crima si pentru abuzul de putere.


Anuntul a facut furori in Ucraina, venind la un deceniu dupa ce opozantii lui Kutchma au insistat ca el sa fie acuzat pentru omorul jurnalistului, un critic transant al fostului presedinte. Procurorii inchisesera cazul anul trecut, dupa ce au acuzat de crima pe fostul Ministru de Interne Yury Kravchenko - care s-a sinucis in 2005.

  • Musamalizare sau dezgropam si mortii pentru a afla adevarul?

Dat fiind faptul ca fostul ministru a luat secretul cu el in mormant, familia jurnalistului a acuzat autoritatile ca incearca sa musamalizeze totul si sa dea vina pe un om mort.

Fostul angajat al Ministerului de Interne, Olexy Pukach, se afla in custodia politiei din 2009, fiind suspect de legaturi cu crima. El a recunoscut ca l-a strangulat pe jurnalist cu o curea si ca l-a decapitat cu un topor, potrivit vikno.eu.

La procuratura s-a prezentat si un fost bodyguard, Mykola Melnichenko, care a adus casete inregistrate pe care se pot auzi vocile – inclusiv a lui Kuchma – care vorbesc despre eliminarea lui Gongadze.

Procurorii au decis ca aceste casete pot fi probe admisibile pentru prima data de cand ele au fost facute publice in 2000.

Casetele, care au starnit proteste in masa in Ucraina atunci cand au fost facute publice, contin o voce asemanatoare lui Kuchma care sugereaza ca Gongadze „sa fie rapit de ceceni”.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.