Ploile asteptate duminica in Japonia genereaza ingrijorarea unei parti a populatiei nipone care se teme ca acestea ar putea fi radioactive, a anuntat Guvernul de la Tokyo, lansand un apel la calm.

"Un anumit numar de persoane" din Tokyo si din nordul Japoniei au sunat autoritatile pentru a intreba daca precipitatiile previzionate spre sfarsitul zilei in regiunea Tokyo, ar putea fi contaminate. "Nivelurile actuale nu arata niciun pericol posibil pentru sanatate", a declarat seful de cabinet adjunct al premierului, Tetsuro Fukuyama, pentru postul public de televiziune NHK, relateaza MEDIAFAX.

"Nu va ingrijorati. Daca va faceti griji, folositi o umbrela, iar daca va udati, schimbati-va", a continuat acesta.
Agentia meteorologica a anuntat trei pana la cinci milimetri de precipitatii in jurul centralei nucleare Fukushima, grav avariata in urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie.

Ploi slabe sunt asteptate in cursul serii si in capitala, situata la 250 de kilometri sud-est de centrala.

  • Japonia, contaminata cu substante radioactive

Elemente radioactive au fost gasite in lapte in prefectura Fukushima si in spanac in Ibaraki
, situata intre Fukushima si Tokyo, urme de contaminare fiind descoperite si in apa de la robinet din capitala japoneza.

Nivelurile descoperite, cu mult sub limita legala admisa, nu sunt insa periculoase pentru sanatate, a subliniat Guvernul.

Limita legala pentru continutul de iod radioactiv, 131, a fost depasita punctual, joi, in apa curenta din municipalitatea prefecturii Fukushima, situata la 45 de kilometri de centrala. Nivelul a coborat insa in ziua urmatoare, potrivit masuratorilor efectuate
.

Tot in apa curenta au fost depistate iod radioactiv si cesiu in nordul prefecturii Ibaraki, a anuntat duminica agentia Kyodo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.