Operatiunile de salvare in regiunile din nord-estul Japoniei devastate de tsunami sunt perturbate, miercuri, de temperaturile scazute si de ninsori.

Temperaturile au scazut pana la zero grade in departamentele Iwate, Miyagi si Fukushima, cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9 produs vineri, relateaza AFP. [Risc nuclear maxim: Japonia cere ajutor international!]

Ele ar putea sa scada chiar pana la minus 5 grade joi, potrivit serviciilor de meteorologie.

Aceste conditii complica activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, politisti si salvatori japonezi, care sunt sprijiniti de numeroase echipe de specialisti straini.


Totodata, ele fac mai dificile conditiile de viata ale celor aproximativ 500.000 de persoane care au fost evacuate pentru ca si-au pierdut locuintele sau pentru ca locuiau pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare Fukushima, avariata de cutremur si tsunami. Aceste persoane s-au confruntat deja cu lipsa de apa potabila, alimente si carburant, precum si cu pene de electricitate si defectiuni ale sistemelor de telefonie.

In orasul portuar Kesennuma, un locuitor, Hideo Chiba, a declarat ca zapada si frigul nu il vor impiedica sa caute printre daramaturile din jurul casei sale. "Slava Domnului, sunt in viata. Familia mea este in stare buna de asemenea. Apreciez ca am ceva de facut", a declarat el.

Citeste si: Siguranta centralelor nucleare: Ce masuri iau guvernele europene?

Ce are mapamondul de invatat din cutremurele Japoniei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.