Armele furate din depozitele militare din Libia au inceput sa circule liber. Exista un real pericol daca ele vor ajunge in mainile teoristilor.

Revoltele violente din Libia reprezinta o amenintare la adresa securitatii pe termen lung, in contextul in care armele furate din depozitele militare au inceput sa circule liber, inclusiv rachete cu senzori de caldura care ar putea fi folosite impotriva avioanelor civile, scrie New York Times.

Imaginile televiziunilor arata ca multi libieni au pus mana pe arme sofisticate, inclusiv rachete portabile de tip SA-7, dar si arme automate, mine, grenade si obuze antitanc, anunta MEDIAFAX.

Situatii similare petrecute in Uganda (1979), Albania (1997) sau Irak (2003) arata ca daca aceste arme sunt furate din depozitele armatei este foarte greu sa fie recuperate, existand riscuri la adresa securitatii pe termen lung. Analistii militari sunt preocupati in legatura cu riscul pe care il reprezinta rachetele cu senzori de caldura, care pot fi utilizate impotriva avioanelor de pasageri.

"Pericolul ca aceste arme sa ajunga in mainile teroristilor si insurgentilor din afara Libiei este foarte real. Securizarea acestor arme ar trebui sa fie o prioritate pentru serviciile de informatii americane si din alte tari", afirma Matthew Schroeder, director la Federation of American Scientists, un institut cu sediul in Washington.

Potrivit analistilor, principala amenintare nu este ca protestatarii libieni ar folosi aceste rachete impotriva avioanelor, ci ca armele ar putea fi vandute teroristilor islamisti.

Citeste si: SUA, prudente cu inceperea unei operatiuni militare in Libia

Marile puteri isi indreapta armele catre Libia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.