Disensiunile de ieri dintre Angela Merkel si bavarezul Edmund Stoiber au demonstrat inca o data ca noul guvern german va avea o viata mult mai agitata decit predecesorul sau. Desi fac parte din aceeasi grupare politica, cei doi lideri nu au cazut de acord asupra postului de ministru al Agriculturii, care revenea unui membru al Uniunii Crestin-Sociale, aripa bavareza a crestin-democratilor. In cele din urma, Stoiber si-a impus omul, pe Horst Seehofer, un vechi rival al Angelei Merkel.

Astfel, Merkel va avea cel putin doi ministri din propriul partid cu care se va intelege dificil: Stoiber la Economie si Seehofer la Agricultura. Ceilalti patru ministri crestin-democrati nominalizati ieri sint: Wolfgang Schäuble, la Interne, Anette Schavan, la Educatie, Ursula von der Leyen, la Familie, si Franz-Josef Jung, la Aparare.

Oamenii lui Schröder

In afara de disensiunile cu oamenii din propriul partid, Merkel va fi nevoita sa colaboreze eficient cu opt ministri social-democrati, dintre care trei au ramas in aceleasi ministere ca in guvernul Schröder: Brigitte Zypries la Justitie, Ulla Schmidt la Sanatate si Heidemarie Wieczoreck-Zeul la Dezvoltare. In plus, ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier a fost seful de cabinet al cancelarului si este considerat "mina dreapta a lui Schröder". Un alt apropiat al fostului cancelar este si presedintele SPD, Franz Müntefering, care in echipa lui Merkel va ocupa postul de vicecancelar si ministru al Muncii.

Peer Steinbrück, viitor ministru al Finantelor nominalizat de SPD, a stirnit deja discutii aprinse in Germania, prin propunerea sa de a vinde autostrazile pentru a obtine mai multe venituri la buget. Tema bugetului federal se asteapta sa fie un mar al discordiei in negocierile care au inceput aseara intre cele doua formatiuni ce vor forma guvernul. Social-democratii nu accepta reducerea impozitelor, in timp ce crestin-democratii ar dori o simplificare a sistemului de impozitare.