Depozitele bancare libiene din Austria reprezinta peste un miliard de euro, a informat guvernatorul Bancii centrale austriece, in noaptea de luni spre marti.

"In total, avem in bancile austriece depozite originare din Libia in suma de peste un miliard de euro", a declarat Ewald Nowotny pentru postul public austriac ORF1, citat de MEDIAFAX.

El nu a precizat daca aceasta suma este detinuta de liderul libian Muammar Kadhafi sau de cei 25 de apropiati ai sai care sunt vizati de masura blocarii bunurilor, adoptata de Uniunea Europeana in urma reprimarii revoltei populare in Libia.

Valoarea totala a bunurilor libiene in Austria nu este cunoscuta. Trebuie luate in considerare si bunurile imobiliare, in special vila de lux pe care o detine la Viena unul dintre fiii lui Kadhafi, Seif al-Islam.

Austria a construit relatii privilegiate cu Libia, in special in perioada cancelarului social-democrat Bruno Kreisky (1970-1983), care l-a primit pe colonelul Kadhafi la Viena in 1982, in timp ce era vizat de interdictii impuse de comunitatea internationala.

Aceasta apropiere a permis dezvoltarea unor relatii economice privilegiate, care nu au fost suspendate cand Libia a generat teroare in Europa cu mai multe atentate, in anii '80.

Mai recent, relatiile bune dintre Viena si Tripoli au fost intretinute de prietenia dintre liderul istoric al extremei-drepte austriece, Joerg Haider, decedat in 2008, si Seif al-Islam, pe atunci student la o universitate privata din capitala austriaca.

Citeste si: Marea Britanie blocheaza bunurile lui Muammar Kadhafi

Egipt: Arest si sechestru pe averi

Libia, o tara care moare de foame, cu miliarde de dolari in banci


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.