Marea Britanie a decretat, duminica, blocarea bunurilor liderului libian Muammar Kadhafi si ale familiei sale, a anuntat Ministerul britanic al Afacerilor Externe, relateaza AFP.

"Guvernul a luat astazi (duminica) masuri pentru blocarea bunurilor" colonelului Muammar Kadhafi, "ale membrilor familiei sale si celor care actioneaza in numele acestora sau sub conducerea" lor, a declarat ministerul, conform MEDIAFAX.

Potrivit evaluarilor Londrei, colonelul Kadhafi detine aproximativ 20 de miliarde de lire sterline (23,4 miliarde de euro) in numerar, in principal la Londra, potrivit cotidianului The Telegraph. Liderul libian ar detine, de asemenea, o casa in capitala britanica, estimata la valoarea de aproximativ zece milioane de lire sterline (11,7 milioane de euro).

"Am luat, astazi (duminica), masuri pentru blocarea averilor (...), care, astfel, nu pot fi utilizate contra intereselor poporului libian", a declarat ministrul Finantelor, Georges Osborne, citat in comunicat.

Aceasta hotarare "vine in urma Rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU (...), fiind vorba despre un mesaj puternic (adresat) regimului libian, (potrivit caruia utilizarea) violentei contra poporului sau este inacceptabila", a adaugat Osborne.

Intr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a avertizat institutiile financiare ca aplicarea blocarii averilor va fi urmata "cu rigoare".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sambata, in unanimitate, o Rezolutie prin care impune sanctiuni severe colonelului Kadhafi, familiei sale si apropiatilor regimului.

Statele membre au hotarat sa impuna o blocare a averilor financiare legate de colonelul Kadhafi, patru dintre fiii sai si un apropiat al regimului.

Acestea au hotarat, de asemenea, sa impuna Libiei un embargou asupra vanzarii de arme si o interdictie de a calatori pe teritoriul statelor membre, impotriva unui numar de 16 persoane, intre care colonelul Kadhafi, sapte dintre fiii sai, fiica sa si persoane "intim" legate de regim.

Citeste si:
Libia: Cel putin 12 morti, dupa prabusirea unui elicopter
Libia: Cel putin 12 morti,...

Rezolutia adoptata de membrii Consiliului considera, in plus, ca "atacurile sistematice" contra populatiei civile, in Libia, "pot fi asimilate crimelor contra umanitatii".

Pe de alta parte, premierul britanic, David Cameron, a declarat ca pentru liderul libian a venit "timpul sa plece", adaugand ca nu are niciun rol de jucat in viitorul tarii sale.

Duminica, dupa o noua operatiune de salvare a 150 de civili straini, blocati in desertul libian, intreprinsa de armata britanica, premierul britanic a dat asigurari, ca "toate acestea transmit un mesaj clar regimului: a venit timpul pentru colonelul Kadhafi sa plece, si sa plece imediat".

"Nu exista loc pentru el in Libia, in viitor", a adaugat Cameron.

"Punem o presiune considerabila asupra acestui regim", a anuntat Cameron. "Masurile pe care le luam contra regimului sunt interdictia de a calatori si blocarea averilor, pentru a arata cat de izolat este", a continuat el.

Citeste si:
Angajații de la aeroporturile din Marea Britanie au intrat în grevă
Angajații de la aeroporturile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.