Libia, o tara in care oamenii au iesit in strada din cauza saraciei, detine conturi bancare de miliarde de dolari in Statele Unite, dezvaluie WikiLeaks.

Potrivit mesajului redactat in ianuarie 2010 de ambasada americana la Tripoli, fondul suveran al tarii detine 32 de miliarde de dolari si "mai multe banci americane administreaza fiecare 300 pana la 500 de milioane de dolari".

Aceste informatii au fost furnizate Statelor Unite de directorul acestui fond (Autoritatea libiana de investitii), Mohamed Layas, potrivit caruia cea mai mare parte a celor 32 de miliarde de dolari este pastrata "sub forma de depozite bancare care ne vor oferi dobanzi mari pe termen lung".

In conditiile represiunii sangeroase exercitate de regimul libian asupra insurgentilor, aceste active ar putea fi vizate de sanctiuni internationale.

Nu a fost facut niciun anunt in acest sens, dar autoritatile americane au inghetat recent activele liderilor din Iran, Zimbabwe sau Belarus.

"Dispunem de o ampla serie de instrumente", a declarat, joi, Philip Crowley, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, mentionand sanctiunile financiare ca una din posibilitati.

Potrivit lui Layas, fondul suveran libian a acuzat pierderi, dupa falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers in septembrie 2008, si a fost abordat de oamenii de afaceri americani Bernard Madoff si Allen Stanford, primul condamnat pentru escrocherie, al doilea urmarit din aceleasi motive.

Citeste si: Ce influenta au avut dezvaluirile WikiLeaks pentru Orientul Mijlociu?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.