Folosirea torturii este foarte raspandita in armata si politia afgane, dar instructorii lor din NATO, chiar daca sunt informati, inchid deseori ochii la aceste practici, atunci cand nu sunt acuzati ei insisi ca recurg la ele, relateaza AFP, care citeaza multiple marturii ale militarilor.

In 11 baze militare americano-afgane din provincia meridionala Kandahar, un jurnalist AFP a strans 23 de declaratii ale unor militari afgani si americani, simpli soldati sau ofiteri, care aratau faptul ca ei cunosteau utilizarea raspandita, chiar sistematica, a torturii asupra prizonierilor de catre fortele de securitate afgane. [IGPR: Americani arestati in Romania pentru sustinerea talibanilor]

"Am vazut cum ANA (armata nationala afgana) se comporta cu talibanii, ii bat cu violenta si cateodata ii omoara", marturiseste un sergent american al fortei NATO (ISAF), citat de MEDIAFAX.

  • Un ofiter afgan a povestit razand ca a capturat doi talibani pe care i-a torturat, i-a dus in fata caselor lor si i-a omorat sub ochii familiilor lor.
  • In Arghandab, un district din Kandahar, locotenent-coloneii americani David Flynn si Rodger Lemons sustin ca nu au informatii privind tortura practicata in zona lor. Dar ei au o parere in legatura cu acest subiect. "Pur si simplu nu acordam aceeasi valoare vietii umane ca afganii", insensibilizati de trei decenii de razboi, sustine premierul. Tortura in tara "nu este atat de generalizata ca in Irak", afirma cel de-al doilea.

  • Intr-o baza militara a provinciei, un locotenent afgan si un capitan american discuta despre un presupus taliban capturat, eliberat apoi din lipsa de dovezi. "Predati-ni-l noua, il vom bate si va vorbi", promite afganul, mangaind o bata de baseball cu un aer feroce, in rasetele celorlalti. Apoi americanul isi aminteste de prezenta unui jurnalist. "Daca faceti asta, spuneti soldatilor americani din jurul vostru sa plece, nu pot sa permit asta, daca sunt la curent", afirma el. "Din pacate", adauga adjunctul sau.


  • Tortura este generalizata, o practica toata lumea

"Tortura este practicata in special de ANP (politia nationala afgana) si NDS", agentia afgana de informatii, afirma Rachel Reid, de la organizatia neguvernamentala Human Rights Watch. La NDS, "tortura este generalizata", precizeaza ea.

"Cea mai inalta instanta din Marea Britanie a recunoscut ca tortura este generalizata in Afganistan", adauga Reid. Aceeasi situatie a fost recunoscuta si de justitia canadiana, de rapoarte ale unor organizatii neguvernamentale si de Comisia afgana pentru Drepturile Omului.

  • Armata americana si CIA sunt si ele acuzate de tortura in Afganistan

Fortele afgane nu sunt insa singurele din banca acuzatilor. Ca si in Irak, armata americana si CIA sunt acuzate de tortura in aceasta tara, alimentand astfel mania populara fata de interventia lor militara. Potrivit regulamentului in vigoare la ISAF, prizonierii sunt detinuti timp de 96 de ore, apoi transferati fortelor de securitate afgane sau eliberati. Dar militarii interogati de AFP stiu ca prizonierii transferati fortelor afgane risca tortura sau chiar o executie sumara. Transferul lor constituie in acest caz o incalcare a Conventiei de la Geneva.
Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Reid denunta "o decizie deliberata (a ISAF) de a nu privi lucrurile prea indeaproape". "Americanii", care comanda aceasta forta, "ar fi trebuit sa ia ei insisi decizii" fata de aceasta situatie, subliniaza ea, atragand atentia asupra "esecului comunitatii internationale".

Recunoscand implicit problema, un purtator de cuvant al ISAF explica mai intai ca "liderii militari ai ISAF (...) au depus eforturi uriase pentru a se asigura ca persoanele responsabile de prizonieri inteleg importanta" de a-i trata corespunzator. Insa el afirma apoi: "tratamentul aplicat detinutilor aflati sub paza fortelor de securitate afgane trece in responsabilitatea ministrului Justitiei" afgan.

Fortele afgane urmeaza sa preia conducerea de la ISAF si sa asigure securitatea pe intregul teritoriu al tarii pana la sfarsitul anului 2014.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.