Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renuntat la putere, a anuntat vineri vicepresedintele Omar Suleiman, in cadrul unei interventii televizate. Suleiman a afirmat ca Mubarak a renuntat la functie si a transferat puterea armatei egiptene

"Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii", a declarat Suleiman, potrivit MEDIAFAX.

Sutele de mii de manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anuntul demisiei presedintelui Hosni Mubarak, dupa 30 de ani la putere.

"Poporul a daramat regimul! Poporul a daramat regimul!", scanda o multime in delir, in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare. Manifestantii strigau de bucurie si agitau drapele egiptene. Unele persoane au lesinat din cauza emotiei.

Potrivit unei surse apropiate Guvernului, presedintele Hosni Mubarak, care i-a delegat joi prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, sub presiunea protestatarilor, a parasit Cairo impreuna cu familia sa. Postul de televiziune israelian Channel 10 si cel arab Al-Arabiya au anuntat ca Mubarak a parasit Cairo. Potrivit televiziunii israeliene, acesta s-ar afla in Sharm el-Sheikh, pe litoralul Marii Rosii, unde detine o vila, informeaza MEDIAFAX.

Presedintele si familia sa ar fi plecat de la o baza militara aeriana din suburbii, scrie Realitatea.net.

Initial, Al Arabiya a anuntat ca Mubarak a parasit Egiptul, transmite NewsIn.

Intre timp, protestele continua in Cairo, unde zeci de mii de oameni isi exprima nemultumirea fata de mentinerea sa in functie. [Grevele si protestele continua in Egipt]

  • Armata egipteana a anuntat vineri ca va renunta la starea de urgenta care este in vigoare de 30 de ani, "imediat ce situatia actuala se va sfarsi", anunta BBC News.

Zeci de mii de protestatari au reactionat violent dupa ce armata l-a ajutat pe presedintele Mubarak, care nu dorea sa renunte la putere, sa-si mentina pozitia, in ciuda protestelor masive din intregul Egipt, scrie Al-Arabiya.

Manifestantii s-au adunat in Piata Tahrir in timp ce armata aflata in tancuri si vehicule blindate, a vegheat ceea ce organizatorii a fost "cea mai mare dovada a indignarii lor" in cea de-a 18-a zi de proteste.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

  • "Nu Mubarak! Nu Suleiman"

Potrivit Al-Arabiya, protestatarii nu sunt multumiti de succesorul presedintelui Mubarak, deoarece acestea scandeaza in Piata Tahrir, sau a Libertatii, din Cairo: "Nu Mubarak. Nu Suleiman. Unul este un spion si celalalt este un las".

Vice preseintele Omar Suleiman, in varsta de 74 de ani este un fost agent secret care a pastrat relatii stranse cu SUA si Israel, pentru ca mai tarziu sa apara la televizune si sa promita ca Egiptul va avea parte de alegeri democratice. [Cine este Omar Suleiman?]

Cu toate acesta, daca acum doua saptamani manifestantii nici macar nu visau la asemenea concesii, acestia nu sunt multumiti si au declarat ca vor continua sa protesteze ca sa-l preseze pe Mubarak sa-si dea demisia si sa puna capat sistemului militar care conduce Egiptul de peste sase decade.

Citeste si:
Accident tragic în Egipt, după ce un tren a deraiat. Două persoane...
Accident tragic în Egipt,...

  • Mii de manifestanti se indreapta spre palatul prezidential din Cairo

Cel putin 3.000 de persoane se indreptau vineri dupa-amiaza spre principala resedinta a presedintelui Hosni Mubarak, din cartierul Heliopolis, iar numarul lor continua sa creasca, relateaza AFP.

Aproape 2.000 de manifestanti se aflau de asemenea in afara cladirii televiziunii de stat, pe malul Nilului, in apropiere de piata Tahrir, unde sute de mii de persoane erau reunite in cea de-a 18-a zi a unei revolte populare fara precedent impotriva lui Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani, potrivit MEDIAFAX.

"Mubarak a parasit Cairo cu toata familia sa", a declarat o sursa apropiata Guvernului, sub acoperirea anonimatului, refuzand sa precizeze daca acestia au parasit Egiptul sau au mers in statiunea balneara Sharm el-Sheikh, din Sinai, unde presedintele detine o locuinta.

Citeste si:
Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak va fi pus in libertate
Fostul dictator egiptean,...

Citeste si: [VIDEO] Schimbarea a inceput in Egipt


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.