Politica europeana a actualei Aliante de guvernare din Republica Moldova afecteaza minoritatea rusa si poate sa "genereze un val masiv de refugiati rusi" inspre Transnistria, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.

„Transnistria asteapta refugiati din Chisinau", titreaza marti, Nezavisimaia Gazeta, citandu-l pe presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Legislativul Suprem de la Tiraspol, Dmitrii Soin. Potrivit portalului Moldova Astazi, publicatia rusa noteaza ca politica europeana a Aliantei de guvernare din Republica Moldova agita minoritatea rusa si ar putea duce la un exod de refugiati rusi de la Chisinau catre Tiraspol.

Dmitrii Soin a declarat ca toate fortele politice moldovene, inclusiv comunistii, sunt pro-europene, iar actuala Alianta de guvernare nu face altceva in acest moment decat sa finalizeze cursul de baza al ultimilor 20 de ani prin care pe de o parte, indeparteaza Basarabia de Rusia, iar pe de alta parte, o apropie de Romania si UE. [Ambasadorul rus la Chisinau: Romania "isi baga nasul" in politica interna a R.Moldova]

Acest lucru nu este acceptat de vorbitorii de limba rusa, dar si de o parte dintre moldoveni, si poate genera un val de refugiati din Transnistria. Primul val a fost in anii 80-90, in perioada Frontului Popular, care cerea rusilor „sa se care peste Nistru". Atunci din Chisinau la Tiraspol au fugit multi specialisti, care au fondat ulterior universitatile transnistrene. Rusia este departe, iar Transnistria e alaturi. Avem drepturi egale pentru toti si trei limbi de stat - rusa, ucraineana si moldoveneasca", a declarat Soin, potrivit Realitatea.net.

Citeste si: SUA: R.Moldova nu trebuia obligata sa fie neutra in problema Transnistriei

Romania nu vrea sa se uneasca cu R. Moldova


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.