Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a promis luni o crestere cu 15 la suta a salariilor functionarilor si a pensiilor, in cea de-a 14-a zi a manifestatiei care ii cere sa renunte la putere, in timp ce Barack Obama a salutat "progresele" inregistrate in dialogul cu opozitia. Totodata, potrivit vicepresedintelui egiptean, Mubarak a format o comisie in vederea modificarii Constitutiei.

In aceeasi idee a calmarii situatiei, Mubarak a cerut formarea unei comisii de ancheta privind violentele de miercuri din piata Tahrir, unde au avut loc confruntari sangeroase intre sustinatorii si opozantii regimului, relateaza AFP.

Seful statului "a dat instructiuni pentru infiintarea unei (...) comisii de ancheta transparente si impartiale, din care sa faca parte personalitati egiptene cunoscute pentru onestitate si credibilitate, pentru a investiga evenimentele de miercuri", a precizat MENA, potrivit MEDIAFAX.

"Guvernul se preocupa de cetateanul egiptean si vrea sa ii amelioreze nivelul de viata", a declarat, la randul sau, premierul Ahmad Shafic, la incheierea primei reuniuni de la remaniere a intregului Consiliu de Ministri.

  • Cresterea salariala va intra in vigoare incepand de la 1 aprilie.

"Cresterea pensiilor costa Trezoreria 6,5 miliarde de lire egiptene (putin peste un miliard de dolari)", a precizat ministrul Finantelor, Samir Radwane. [Mubarak si-a cumparat "mercenari" sa-l sustina]

  • Acest anunt nu a temperat insa furia protestatarilor: manifestantii continua sa ocupe piata Tahrir din Cairo, in cea de-a 15-a zi de proteste

Cateva mii de persoane erau inca prezente, marti dimineata, in marea piata Tahrir din Cairo, pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak, in cea de-a 15-a zi a miscarii, relateaza AFP, citat de MEDIAFAX.

Manifestantii au dormit in corturi sau infasurati in paturi, multi dintre ei campand in fata tancurilor armatei amplasate in mai multe zone de acces in piata.

Un banner de dimensiuni mari, cu inscriptia "poporul cere plecarea regimului" continua sa fluture deasupra satului de corturi si prelate. Curiosii se plimba prin piata, altadata o intersectie congestionata de ambuteiaje.

  • Comisie pentru modificarea Constitutiei

Mubarak a "semnat un decret prezidential in virtutea caruia a format o comisie care va avea ca misiune sa aduca amendamente Constitutiei", a anuntat Suleiman la televiziunea publica, dupa o intalnire cu presedintele egiptean, mai scrie MEDIAFAX.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Un dialog national a fost lansat duminica intre putere si diferitele forte ale opozitiei, intre care si Fratii Musulmani, in vederea unei "tranzitii pasnice a puterii pe baza Constitutiei".

Amendamentele care fac obiectul acestui dialog sunt legate de numarul candidaturilor la presedintie, precum si de mandatul prezidential, in timp ce alegerile sunt prevazute pentru septembrie.
[SUA si Egipt vor demisia imediata a lui Mubarak]

Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani, a anuntat ca nu va candida pentru un al saselea mandat. El face obiectul unei miscari de contestare populara fara precedent din 25 ianuarie. Ocuparea pietei Tahrir, devenita simbolul revoltei impotriva lui Mubarak, a avut loc cateva zile mai tarziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.