Administratia americana discuta cu oficiali egipteni o propunere care prevede demisia imediata a presedintelui Hosni Mubarak si preluarea puterii de catre un guvern de tranzitie condus de vicepresedintele egiptean Omar Suleiman, cu sprijinul armatei egiptene. Paririle sunt inca impartite, deoarece Suleiman a declarat intr-un interviu televizat ca un apel al miscarii de contestare la plecarea imediata a presedintelui Hosni Mubarak este un "apel la haos".

Desi Mubarak respinge ideea unei demisii imediate, oficiali de la Washington si Cairo continua sa discute un plan conform caruia Omar Suleiman, sustinut de generalul Sami Enan, comandantul fortelor armate egiptene, si maresalul Mohamed Tantawi, ministrul Apararii, ar urma sa inceapa imediat un proces de reforma constitutionala, au afirmat surse din cadrul administratiei americane si diplomati arabi, relateaza New York Times, in editia online.

Conform planului, guvernul de tranzitie ar urma sa invite membri ai mai multor grupuri de opozitie, inclusiv ai gruparii Fratilor Musulmani, sa colaboreze pentru a modifica sistemul electoral egiptean, intr-un efort care sa asigure desfasurarea unui scrutin liber si corect in septembrie, transmite MEDIAFAX.

Surse din cadrul administratiei americane au afirmat ca aceasta propunere este una dintre cele cateva optiuni discutate cu oficiali de rang inalt egipteni, intr-un efort de a-l convinge pe Mubarak sa demisioneze, insa au avertizat ca rezultatul discutiilor depinde de mai multi factori, printre care se numara si prevederile Constitutiei egiptene, dar si evolutia protestelor de strada. [Presedintele Mubarak "renunta la Egipt"]

Unii dintre oficialii americani citati de New York Times au precizat ca nu exista indicii potrivit carora Suleiman sau armata egipteana ar intentiona sa renunte la sprijinul pentru presedintele egiptean. [Armata egipteana: Mubarak, nu vrem sa sfarsesti precum Ceausescu]

  • Apelul la plecarea lui Hosni Mubarak, un "apel la haos"?

Intrebat despre noile manifestatii prevazute pentru vineri de opozitie, Suleiman a declarat pentru televiziunea nationala egipteana, ca plecarea presedintelui Hosni Mubarak este un "apel la haos"
, relateaza AFP. [Egiptul, "piatra de temelie" a tendintelor politice din Orientul Mijlociu]

Opozantii presedintelui Mubarak au cerut o mobilizare generala, vineri, pentru inlaturarea lui de la putere, si spera sa reuneasca un milion de persoane in centrul Cairo.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Confruntari intre sustinatorii si opozantii presedintelui Mubarak s-au soldat cu cel putin opt morti, de miercuri, in piata Tahrir, potrivit unui nou bilant al Ministerului egiptean al Sanatatii, citat de agentia oficiala Mena. Potrivit unor surse medicale, citate de MEDIAFAX, peste 1.000 de persoane au fost ranite in urma violentelor.

Aceste violente sunt rezultatul "unui complot" orchestrat de persoane din Egipt sau chiar din strainatate, a declarat Suleiman, numit sambata in functia de vicepresedinte. "Vom analiza (violentele), considerand ca este vorba despre un complot. (...) Este posibil sa fie mai multe intentii staine, sau Fratii Musulmani (...), unele partide sau oameni de afaceri. Majoritatea celor care sunt inca in piata Tahrir au intentii specifice", a declarat Suleiman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.