Mii de muntenegreni, partizani ai independentei, au iesit ieri pe strazile Podgoricei, sustinand ca uniunea cu Serbia trebuie incheiata cat mai curand
Manifestatia de duminica nu este de altfel decat o parte dintr-o actiune mai ampla, care ar trebui sa se incheie la inceputul anului viitor, o data cu organizarea unui referendum privind obtinerea independentei. De la eveniment nu au lipsit si oficialii, presedintele parlamentului muntenegrean, Ranko Krivokapic, declarand intr-un discurs adresat celor 4.000 de persoane prezente: "Nu va fi usor, dar dorim sa recastigam libertatea pierduta in urma cu 88 de ani". Desi Uniunea Europeana este de parere ca o consultare populara privind separarea de Serbia nu isi are locul acum, deoarece ar putea duce la instabilitate regionala, seful cabinetului de la Podgorica, Milo Djukanovic, a spus ca nu va amana organizarea votului. Ceea ce inseamna ca referendumul ar putea avea loc prin februarie, anul viitor, conform planurilor coalitiei guvernamentale.

Potrivit lui Djukanovic, UE doreste sa tergiverseze votul respectiv pana in momentul in care va fi solutionata problema statutului final al provinciei Kosovo, discutie care ar putea incepe la finele acestui an. Negocierile nu vor fi usoare deoarece, in timp ce kosovarii isi doresc independenta, Serbia vrea sa mentina o forma de suveranitate asupra provinciei. Potrivit AFP, preluata de Focus English News, premierul sarb, Vojuslav Kostunica, ar fi avertizat ca independenta provinciei ar putea aduce Balcanii in pragul unei crize. "Suntem pregatiti sa oferim provinciei Kosovo un grad destul de sporit de autonomie. Oricare alta varianta nu va rezolva problema, ci va provoca tensiuni regionale si mai puternice."


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.