Un contract de 450 de milioane de euro pentru vinzarea de avioane spaniole catre Venezuela poate fi blocat de SUA. Chavez ar putea folosi avioanele in scopuri belicoase
Administrat Bush vrea sa interzica Spaniei vinzarea a patru avioane si opt nave rapide de patrula, informeaza cotidianul spaniol "ABC". Avioanele C-295 sint utilizate pentru patrulare maritima si sint dotate cu senzori pentru sistemele optice, radare si camere de luat vederi produse in Statele Unite. Pentru ca avioanele sa fie exportate de Spania, este nevoie de un permis explicit al guvernului de la Washington. SUA sustin ca avioanele ar putea fi utilizate in actiuni de razboi. Vinzarea avioanelor, in valoare de 450 de milioane de euro, a fost hotarita in timpul unei vizite a prim-ministrului spaniol la Caracas, in martie. Contractul mai cuprindea patru nave de patrula cu platforma pentru elicopter si patru nave pentru paza de coasta, in valoare de 700 de milioane de euro. Secretarul Apararii al SUA, Donald Rumsfeld, isi exprimase inca din aprilie nemultumirea in privinta contractului.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, aflat la summit-ul ibero-american de la Salamanca, a declarat: "Contractul progreseaza. Sintem foarte optimisti ca vom avea avioanele in curind." Summit-ul, ce reuneste liderii spaniol, portughez si pe cei sud-americani, a adoptat, printre altele, o declaratie prin care cere Statelor Unite sa opreasca embargoul asupra Cubei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.