Potrivit presei britanice, Teheranul a cumparat tehnologie balistica secreta prin intermediul rusilor

Fosti militari rusi au ajutat in secret Iranul sa obtina tehnologia necesara fabricarii de rachete capabile sa atinga capitale europene, scrie publicatia britanica "Sunday Telegraph". Citand "responsabili ai serviciilor de informatii occidentale", publicatia precizeaza ca rusii au fost intermediari in cadrul unui acord de mai multe milioane de lire sterline, incheiat in 2003 intre Iran si Coreea de Nord. "Acest acord i-a permis Teheranului sa primeasca periodic livrari clandestine de tehnologie "top secret" din domeniul rachetelor, care ar fi trecut prin Rusia", afirma "Sunday Telegraph". Iranul ar fi capabil sa utilizeze tehnologia pentru construirea unei rachete cu o raza de actiune de 3.500 de km, ce poate transporta o incarcatura de 1,2 tone, suficienta pentru un dispozitiv nuclear.

Publicatia, care citeaza un inalt responsabil american, mai scrie ca programul iranian "este elaborat, ia amploare si castiga in precizie" si ca Teheranul intentioneaza, in mod ferm, sa obtina tehnologia necesara pentru a putea trimite o arma nucleara asupra unor obiective strategice. "Cred ca Putin stie ce fac iranienii", a declarat responsabilul american.

Washingtonul acuza de mult timp Iranul ca ar incerca, sub acoperirea programului sau nuclear civil, sa se doteze cu o arma atomica, ceea ce Teheranul neaga.

Presedintele Comisiei pentru relatii internationale a Dumei de stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, a dezmintit categoric informatiile din articolul mentionat si a cerut agentiilor guvernamentale relevante sa formuleze un raspuns categoric la aceste acuzatii. Articolul publicat in "Sunday Telegraph" survine la o zi de la vizita la Moscova a secretarului american de stat, Condoleezza Rice, care a avut ca scop precis obtinerea sprijinului rusesc in vederea prezentarii "dosarului iranian" in Consiliul de Securitate al ONU si, eventual, pentru impunerea de sanctiuni contra regimului de la Teheran.

Demersul demnitarului american a esuat insa, Moscova mentinandu-se ferm pe pozitie. In cadrul discutiilor, ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat ca, asemenea celorlalte state membre ale Tratatului de neproliferare, Iranul are dreptul de a utiliza tehnologia nucleara in cadrul unui program civil, destinat producerii energiei electrice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.