Irakienii s-au prezentat sambata la urne in proportie de peste 60 la suta pentru a-si exprima votul in legatura cu noua Constitutie a Irakului, document care ar trebui sa fie actul fondator al unui viitor stat federal

Prezenta la vot poate fi considerata una buna, in orice caz suficient de buna sa valideze rezultatul, care va fi publicat spre sfarsitul lunii si despre care primele informatii vor fi publicate joi. Mai ales ca scrutinul a avut loc intr-un climat tensionat, sub amenintarea actiunilor violente, care de altfel nu au lipsit, si intr-o atmosfera marcata de restrictii din motive de securitate. Reiese ca o buna parte din cei peste 15 milioane de cetateni asteptati la vot si-au invins teama pentru a-si spune cuvantul in legatura cu viitorul lor.

Ceea ce nu spune procentul amintit este cat de divizat a fost acest scrutin. Impartirea puterii si implicit proiectul Constitutiei au fost factori care au contribuit la sporirea tensiunilor dintre siitii majoritari si kurzi, pe de o parte, si sunniti, pe de alta parte. Actiunile insurgentei au determinat adesea presa internationala sa faca referiri la izbucnirea unui razboi civil. Printr-un compromis realizat in extremis chiar inaintea votului, siitii si kurzii, care domina guvernul de la Bagdad si care au sustinut proiectul Constitutiei, au fost de acord cu cateva modificari ale documentului pentru a-i impaca cat de cat pe sunnitii minoritari, privilegiati ai fostului regim al lui Saddam Hussein. Numai ca nu este deloc clar daca sunniti sau cati dintre ei au fost convinsi de acest compromis.

Cu numai cateva ore inaintea deschiderii birourilor de vot, multimi de oameni scandau pe strazile Bagdadului sloganuri ostile Constitutiei si Partidului Islamic, principala formatiune politica sunnita, care a ales sa sustina proiectul legii fundamentale ca urmare a intelegerii de ultima ora cu fortele politice siite si kurde. La moschee, oamenii erau indemnati sa mearga la vot si sa spuna "nu" Constitutiei, "pentru ca ar duce la divizarea tarii". "Nu Constitutiei care distruge unitatea Irakului", era sloganul de pe manifestele impartite credinciosilor sunniti. Desi nu s-au soldat cu victime, atacurile rebelilor sunniti impotriva sectiilor de votare nu au lipsit din peisajul scrutinului. Un act de sabotaj a vizat reteaua electrica din Basra, al doilea oras al tarii, care a ramas fara electricitate cateva ore bune inaintea votului.

In provincia sunnita Al Anbar, persoane inarmate au rapit zece angajati ai Comisiei electorale. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aprecia dupa scrutin ca "sustinatorii Constitutiei, probabil, au castigat". Sunt si sunnitii printre castigatori? Pentru ca irakienii vor fi tot siiti, sunniti si kurzi. Daca rezultatele referendumului vor dovedi ca a fost aprobata noua Constitutie, atunci Irakul va avea un nou stat, dar care va trebui sa faca fata gravelor probleme cu care se confrunta Irakul actual.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.