Donald Tusk si Lech Kaczynski, reprezentantii celor doua partide de dreapta care vor forma guvernul polonez, sint contracandidati in turul doi al scrutinului prezidential

Seful de campanie al conservatorului Kaczynski, Jacek Kurski, a declarat ca bunicul contracandidatului liberal Donald Tusk ar fi participat ca voluntar in armata nazista. Un subiect foarte delicat, orice referire la colaborarea cu nazismul avind efecte devastatoare in Polonia. Sase milioane de polonezi au pierit in urma ocupatiei hitleriste.

Reactia lui Tusk a fost prompta

"Bunicii mei au fost in lagare de concentrare in razboi. Amindoi au suferit enorm, si-au pierdut libertatea si sanatatea". Si a pornit la contraatac. "Cine ridica mina impotriva celor morti, cel ce pateaza onoarea victimelor razboiului, asa cum a facut astazi contracandidatul meu, acela nu merita functii publice". Purtatorul sau de cuvint a luat si el pozitie impotriva campaniei aliatului de guvernare: "E o minciuna dezgustatoare. Campania lui Lech Kaczynski a devenit suburbana". Kaczynski a trebuit sa faca un pas inapoi: "Trebuie sa-mi cer iertare fata de Donald Tusk pentru elementele murdare din campanie". Si si-a concediat seful de campanie electorala.

Razboi mai vechi

Cei doi lideri au radacini comune, ambii provin din "Miscarea Solidaritatea". Partidele lor au cistigat alegerile si vor forma guvernul. Confruntarea dura dintre ei pare surprinzatoare. Nu si pentru polonezi. Doi intelectuali care au activat in "Solidaritatea", Marek Weskowski si Kazimierz Jurczak, lamuresc istoria recenta a acestei confruntari. Marek Weskowski, profesor la catedra de istorie a Universitatii din Varsovia, ne-a spus ca "intre cele doua tabere e un razboi mai vechi, dinainte de alegerile parlamentare. Acum e vorba de o reactie in lant, care a dus la atacuri personale. Cele doua partide s-au angajat intr-o campanie dura, cu mult timp in urma."

Potrivit lui Kazimierz Jurczak, profesor de filologie la Universitatea din Cracovia si fost consul al Poloniei la Bucuresti, "tabara 'Solidaritatii>> nu a fost niciodata unita. Imediat dupa ’90 s-a simtit dezbinarea. Era o unitate artificiala. Acum s-a intrat intr-o noua etapa, bine venita pentru cetateanul de rind. Nu mai e o imagine numai in alb si negru, comunistii si 'solidarii>>".

Guvern cu termen redus

Sint totusi putine sanse ca duelul dintre Tusk si Kaczynski sa duca la blocarea negocierilor cu privire la alcatuirea guvernului. "Fara indoiala, vor forma un guvern dupa alegeri. Nu va dura insa mai mult de un an. Si nu din cauza diferentelor de program, ci a lipsei de incredere intre membrii celor doua partide. Intre partidul conservatorului Kaczynski si cel al lui Tusk, care e mult mai 'open mind>>, nu sint diferente semnificative. In cazul lui Kaczynski e vorba de pura propaganda", ne-a spus profesorul Weskowski.

Ultimele evolutii arata o lupta pe viata si pe moarte. Mai precis, o lupta "pe pedeapsa cu moartea." Kaczynski sustine reintroducerea pedepsei cu moartea. "Suna bine in urechile polonezului de rind. Desi Biserica Catolica e impotriva unei asemenea masuri, iar valul de criminalitate nu e mai mare decit inainte de ’89, totusi cetatenii sint pentru", a precizat Kazimierz Jurczak. Strategia conservatorului Kaczynski nu pare totusi sa dea roade. Ultimul sondaj arata o inclinare semnificativa a balantei in favoarea liberalului Tusk, care ar putea obtine 64 la suta din voturi.

Aschiile Solidaritatii

In anii ‘90, candidatul conservator Kaczynski a fost membru al "Actiunii Electorale Solidaritatea" o factiune mai apropiata de Biserica Catolica. Liberalul Donald Tusk era membru al "Uniunii Libertatilor", formatiune care grupa intelectuali ai "Solidaritatii" precum Mazowiecki, Geremek sau Balcerovic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.