Deputatii europeni au adoptat o noua legislatie care prevede dreptul pacientilor de a beneficia de asistenta medicala intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, clarificand regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum si situatiile pentru care este necesara o autorizare preliminara.
Inainte de votul de miercuri, Françoise Grossetete (PPE, FR), raportoarea pentru acest subiect, a declarat ca pacientii nu vor mai trebui sa se descurce singuri atunci cand solicita asistenta medicala transfrontaliera si rambursarea costurilor aferente. "Aceasta directiva va clarifica in sfarsit drepturile pacientilor, deoarece pana acum acestea au fost foarte vagi", a precizat oficialul.

  • Costurile tratamentelor vor putea si recuperate de la stat

Noile reguli prevad ca cetatenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenta medicala transfrontaliera, daca tipul de tratament sau costurile acestuia se regasesc printre prestatiile prevazute de legislatie la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere, transmite MEDIAFAX.

Autoritatile pot solicita ca pacientii sa obtina o autorizare prealabila pentru tratamentele care necesita un sejur peste noapte la spital sau asistenta specializata.

La insistenta deputatilor, orice refuz al acestei autorizari prealabile va trebui sa fie justificat pe baza unei liste de criterii si conditii specifice, care include si mentionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.

  • Asteptam infiintarea comisiilor nationale

Fiecare stat trebuie sa stabileasca un punct national de contact pentru a furniza informatii pacientilor care doresc sa beneficieze de tratament in afara tarii. Punctele de contact vor acorda de asemenea asistenta daca intervin probleme.

Asistenta medicala in strainatate poate fi o solutie mai ales pentru pacientii inscrisi pe liste de asteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistenta specializata.

Deputatii au consolidat prevederile care vizeaza cooperarea privind bolile rare, avand in vedere ca sensibilizarea (publicului) in acest domeniu este destul de redusa, iar specialistii sunt adesea foarte rari.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...


In general, cei mai multi dintre pacienti prefera sa urmeze tratament aproape de casa. In prezent, cheltuielile pentru asistenta medicala transfrontaliera reprezinta unu la suta din bugetele de sanatate ale statelor membre.

Noile reguli se aplica numai pacientilor care solicita tratamente in afara statului de provenienta. Procedurile privind cardul european pentru asigurari de sanatate vor continua sa se aplice pentru cetatenii care au nevoie de tratament de urgenta atunci cand viziteaza un alt stat membru.

Textul votat miercuri de deputatii europeni este rezultatul unui acord cu Consiliul, care va trebui deci sa il adopte de asemenea in mod formal.

Dupa intrarea in vigoare a acestui text, statele membre vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a face modificarile necesare in legislatia nationala.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.