Negociatorul iranian in dosarul nuclear, Saeed Jalili, a acuzat Statele Unite ca sunt responsabile pentru un atac cibernetic impotriva programului nuclear iranian, intr-un interviu difuzat luni de postul de televizine NBC News, transmite AFP.

Potrivit lui Jalili, o ancheta iraniana a permis sa se stabileasca faptul ca SUA au fost implicate intr-un atac cibernetic ce a afectat in noiembrie centrifugele iraniene, care produc uraniu imbogatit.

"Am vazut documente care dovedesc ca Statele Unite au participat la un atac cibernetic - utilizand virusul informatic Stuxnet - menit sa intarzie programul nuclear", a precizat el. In opinia oficialului iranian, insa, atacul nu a provocat pagube importante, contrar afirmatiilor presei.
Statele Unite sunt "de asemenea slabe si vulnerabile" in fata atacurilor cibernetice, a avertizat Jalili, transmite MEDIAFAX.

Sambata, cotidianul american The New York Times a afirmat ca serviciile de informatii israeliene si americane au colaborat la dezvoltarea virusului Stuxnet, menit sa saboteze programul nuclear iranian.

Statele Unite si o parte din comunitatea internationala acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul a dezmintit intotdeauna.

Pe de alta parte, negociatorul iranian si-a exprimat optimismul in privinta negocierilor dintre Teheran si grupul 5+1 asupra dosarului nuclear, care urmeaza sa se reia sambata la Istanbul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.