Trei rapoarte au fost discutate de reprezentantii statelor membre in cursul unei reuniuni la Bruxelles, iar concluziile arata ca cele doua tari nu sunt inca pregatite sa se racordeze la sistemul de informatii Schengen (SIS), Bulgaria avand in continuare probleme in ceea ce priveste asigurarea securitatii frontierei sale cu Turcia.

Acest ultim punct a fost recunoscut de Bulgaria, care s-a angajat sa "remedieze situatia", a precizat sursa citata, relateaza MEDIAFAX.

O noua misiune a expertilor mandatati de statele UE va fi necesara in cele doua tari, pentru a verifica daca au fost realizate progrese.
Presedintia ungara a Uniunii Europene si-a reafirmat vineri sprijinul pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor, in conditiile in care Franta si Germania si-au exprimat recent rezervele.

"Atunci cand cele doua tari vor fi indeplinit toate conditiile, aderarea nu va mai fi o problema", a declarat secretarul de stat ungar pentru Afaceri Europene, Eniko Gyory, la finalul unei reuniuni informale cu omologii sai din UE.

Perspectiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la sfarsitul lui martie, asa cum era prevazut initial, dispare odata cu aceste rapoarte negative. In cazul supunerii la vot, ar fi necesara unanimitatea statelor, iar Franta si Germania considera "prematura" o aderare a celor doua tari in martie. Aderarea celor doua tari nu a fost inscrisa pe ordinea de zi a reuniunii informale a ministrilor de Interne si de Justitie din UE, care se va desfasura la 20 si 21 ianuarie, la Budapesta, potrivit unor surse diplomatice.

Aproximativ 15 tari care fac parte din spatiul Schengen cer Bucurestiului si Sofiei progrese tangibile in lupta impotriva coruptiei, criminalitatii organizate si in privinta controlului frontierelor
.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.