Rusia a fost condamnata de Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm pentru "expropiere ilegala" cu privire la desfiintarea gigantului petrolier Iukos, care i-a apartinut magnatului rus Mihail Hodorkovski, considerat un inamic al premierului Vladimir Putin, a anuntat presa rusa, citata de AFP.

Plangerea contra statului rus a fost depusa de un actionar minoritar din cadrul Iukos, firma britanica RosinvestCO UK Ltd, careia i-au fost acordate despagubiri in valoare de 14,3 milioane de dolari. Moscova a facut apel contra condamnarii sale, informeaza MEDIAFAX.

"In acest caz, expropierea este ilegala, nu este in interesul general, este discriminatorie si a fost efectuata fara acordarea unor despagubiri", afirma acest tribunal intr-o hotarare din luna septembrie, dar care nu a fost facuta publica, dezvaluie cotidianul economic Vedomosti.

Hotararile Tribunalului de Arbitraj de pe langa Camera de Comert din Stockholm sunt confidentiale. Institutia nu face niciodata comunicari asupra litigiilor pe care le are pe rol.

Avocatul rus Ghenrih Padva, care a aparat interesele lui Hodorkovski in primul sau proces, in 2005, a salutat aceasta hotarare "civilizata". "Putem cita o serie de argumente care sa confirme ca ceea ce s-a petrecut (n.r. cu Iukos) este ilegal. Din acest punct de vedere, salutam aceasta hotarare", a declarat Padva, pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Potrivit Vedomosti, daca toti fostii actionari ai Iukos ar castiga proceduri similare, Rusia ar putea avea de platit peste zece miliarde de dolari.
Tribunalul de la Stockholm a stabilit ca statul rus s-a facut vinovat de multiple infractiuni in dosarul Iukos, apreciaza Vedomosti.

Judecatorii arata ca Moscova a acuzat doar grupul lui Hodorkovski de fraude fiscale, in timp ce alte companii petroliere, care au operat in acelasi fel, nu au fost vizate, lucru care arata ca este vorba despre o "discriminare".

In plus, tribunalul a stabilit ca ilegala preluarea controlului, in 2004, de catre statul rus asupra principalei filiale a Iukos, Iuganskneftegaz, printr-o licitatie netransparenta, castigata de o societate necunoscuta, care nu avea birouri si actiona in contul grupului petrolier de stat, Rosneft.

Arestat in 2003, Mihail Hodorkovski a fost condamnat pentru infractiuni economice la opt ani de inchisoare, in 2005. In decembrie 2010, el a fost condamnat la o pedeapsa cumulata de 14 ani de inchisoare, urmand sa ramana in detentie pana in 2017.

Problemele sale judiciare sunt considerate de opozitia rusa si numerosi analisti o afacere politica, orchestrata de presedintele de atunci, Vladimir Putin, care a dorit sa preia controlul asupra unor active petroliere importante si sa il aduca la ordine pe un om de afaceri prea independent, care finanta opozitia.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.