Catastrofele naturale si industriale inregistrate in Europa in perioada 1998-2009 s-au soldat cu aproape 100.000 de morti si au produs pagube in valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat miercuri de Agentia Europeana pentru Mediu (AEE), citata de AFP.

"Desi partea ce poate fi atribuita schimbarilor climatice, in termeni de pierderi umane, este imposibil sa fie stabilita cu precizie, ea poate creste in viitor, pentru ca frecventa si intensitatea evenimentelor climatice extreme ar urma sa creasca", subliniaza Agentia, citata de MEDIAFAX.

Cel mai mare numar de victime a fost inregistat in timpul caniculei din 2003, cu peste 70.000 de decese suplimentare inregistrate in Europa, potrivit Agentiei, cu sediul la Copenhaga.

Inundatiile si furtunile sunt evenimentele care produc cele mai importante pagube, cu o valoare globala de 96 de miliarde de euro, in timp ce pagubele produse de cutemure se ridica, in aceasta perioada, la 29 de miliarde de euro.

Intre accidentele industriale sau tehnologice, cele mai marcante au fost mareele negre provocate de Erika, in 1999, Prestige, in 2002, dar si poluarile din 1998, la Aznalcollar, in Spania, si in 2000, la Baia Mare, in Romania.

Agentia are 32 de membri, si anume cele 27 de tari ale Uniunii Euroepne (UE), dar si Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia.

Citeste si: Bilantul catastrofelor naturale din 2010

Cati bani a pierdut omenirea din cauza dezastrelor naturale?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.