Angajamentul cancelarului german, Angela Merkel, de a face "orice este necesar pentru sustinerea euro" poate provoca opozitia puternica a parlamentarilor, care sunt reticenti la alocarea unor noi fonduri publice pentru sprijinirea celor mai indatorate natiuni europene.

In timp ce oficialii europeni discuta solutii de oprire a crizei care a urcat costul asigurarii obligatiunilor suverane europene la un nivel record, parlamentarii din coalitia aflata la putere in Germania sunt ocupati cu o problema interna, si anume procesul electoral care va fi declansat in mai putin de sase saptamani in sase din cele 16 landuri, relateaza MEDIAFAX, citand Bloomberg.

"Ma astept cu siguranta la o opozitie semnificativa, daca va fi sugerata extinderea mecanismului de salvare", a declarat Norbert Barthle, purtator de cuvant pe probleme bugetare al coalitiei conduse de Merkel, formata din Uniunea Crestin Democrata si Uniunea Crestin Sociala CSU.

Cancelarul a mai trecut prin astfel de probleme. In luna mai s-a opus ajutorului pentru Grecia, inaintea alegerilor din Bavaria, cel mai mare land german, iar apoi a insistat pentru conditii foarte stricte. Partidul sau nu a putut evita insa infrangerea si a pierdut controlul asupra Camerei Superioare a Parlamentului, Bundesrat. [Germania catre Grecia: "Va dam bani, ne dati Corfu"]

"Merkel merge pe o linie foarte subtire. Cel putin la suprafata, in randul populatiei germane exista un sentiment anti-european", a declarat Carsten Brzeski, analist la ING in Bruxelles.

Cancelarul a dat de inteles, miercuri, ca Germania ar putea accepta modificarea termenilor fondului de salvare de 440 miliarde de euro. [China, pregatita sa ajute la salvarea euro]

Majorarea acestui fond al UE destinat sustinerii statelor membre cu datorii mari este respinsa de 62% dintre germani si sustinuta de 32%, potrivit unui sondaj efectuat in decembrie pentru televiziunea ZDF.

Germania ar trebui sa obtina angajamente foarte convingatoare din partea tarilor din zona euro, privind tinerea sub control a datoriilor, pentru cresterea capacitatii Fondului de stabilitate, a declarat Hans Michelbach, parlamentar al coalitiei guvernamentale.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...


  • Spania si Italia au reusit la randul lor, joi, sa imprumute de pe piete trei miliarde de euro, respectiv sase miliarde de euro, sumele maxime avute in vedere, dar la dobanzi mai ridicate, prin emisiuni de obligatiuni considerate teste pentru evaluarea increderii investitorilor.
Citeste si: Avertizare: Criza euro se adanceste

Tarile care aplica cele mai ample masuri de restructurare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.