Orasul australian Brisbane, afectat de cele mai grave inundatii din ultimele decenii, oferea un peisaj dezolant joi, in conditiile in care 30.000 de locuinte sunt avariate, iar cel putin un locuitor si-a pierdut viata, relateaza AFP.

Persoanele evacuate din locuintele lor in cursul ultimelor doua zile incercau sa evalueze pagubele, la cateva ore dupa ce inundatiile au atins punctul culminant, joi dimineata, transmite MEDIAFAX.

Nivelul fluviului Brisbane, care traverseaza orasul, era stabilit la 4,46 de metri joi, la ora 05.30 (21.30, ora Romaniei, miercuri), iar autoritatile se tem ca nivelul sau sa nu mai urce cu un metru.

Dar calmul relativ era afectat de descurajarea data de imaginea locuintelor si cladirilor istorice distruse din capitala statului Queensland, in nord-estul Australiei. Va fi nevoie de eforturi de reconstructie "demne de o perioada postbelica", a declarat premierul statului, Anna Bligh.

"Ne aflam in fata unor scene de devastare si distrugere incredibila: periferii intregi unde doar cateva acoperisuri ies la suprafata, intreprinderi inundate total", a adaugat premierul statului Queensland. "Ceea ce vad seamana in unele locuri cu zone de razboi", a spus ea. [Inundatii "fara precedent" in Australia]

Aceste inundatii din Brisbane au provocat moartea a cel putin o persoana: un tanar de 24 de ani, luat de ape, in timp ce se indrepta spre proprietatea tatalui sau, pentru a evalua situatia.

Incepand de luni, 14 persoane au murit in Queensland din cauza inundatiilor.

In total, inundatiile care afecteaza tara in ultima luna si jumatate s-au soldat cu 24 de morti, potrivit autoritatilor. [Inundatiile aduc serpi si crocodili intr-un oras din Australia]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.