Mii de persoane din nord-estul Australiei se pregatesc sa fie evacuate din cauza inundatiilor "fara precedent", anunta autoritatile australiene.

Premierul statului australian Queensland, Anna Bligh, a avertizat ca problemele provocate de inundatii ar putea dura cateva zile sau chiar cateva saptamani, sute de persoane fiind adapostite in centre speciale, informeaza MEDIAFAX.

"Este un dezastru de o amploare fara precedent. Situatia este foarte dificila pentru multi oameni care si-au parasit locuintele", afirma Anna Bligh.

Ploile torentiale care afecteaza regiunea agricola si miniera din statul Queensland sunt provocate de ciclonul Tasha.

Cea mai mare parte a localitatii Emerald ar putea fi inundata dupa ce apa raului din apropiere a atins un nivel-record. Cadavrul unui barbat de 50 de ani, care s-a inecat, a fost gasit in apropierea orasului Cairns.

Pana in prezent, peste 1.000 de locuitori au fost evacuati din zece localitati, cu ajutorul elicopterelor armatei.

Compania miniera Rio Tinto a decretat "starea de forta majora" in patru mine, in timp ce culturile de bumbac si sfecla de zahar sunt sub ape.

Numeroase regiuni din Queensland au decretat starea de dezastru natural.

Autoritatile au avertizat ca, din cauza inundatiilor, rechini si chiar crocodili au fost scosi din habitatele naturale, riscand sa puna in pericol persoanele care intra in mare.

Numeroase rute feroviare si sosele au fost afectate de inundatii, iar aeroportul Rockhampton ar putea fi inchis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.