Inundatiile care afecteaza nord-estul Australiei au provocat moartea a noua persoane si disparitia altor 66, potrivit unui bilant comunicat marti de premierul statului Queensland, Anna Bligh, relateaza AFP.

"Avem inca un deces confirmat. Acesta ridica bilantul la noua morti. Politia estimeaza ca (bilantul final) ar putea sa se dubleze", a declarat Bligh. Un bilant precedent anunta moartea a opt persoane si dispariti altor 72, informeaza MEDIAFAX.

Inundatiile, care afecteaza tara si in principal statul Queensland de la sfarsitul lui noiembrie, au provocat moartea a 20 de persoane in total.

Ultimele victime s-au inecat si au fost luate de torenti de apa care au traversat luni si marti orasele de coasta, situate la mai putin de 150 de kilometri vest de capitala statului, Brisbane.

Brisbane, care numara doua milioane de locuitori, este la randul sau amenintat de cresterea brusca a nivelului apelor. Politia a ordonat marti evacuarea unei parti a centrului orasului.

"Evenimente dramatice s-au produs ieri la Toowoomba si in alte comune din valea Lockyer. Pereti de apa s-au abatut asupra caselor si masinilor", a declarat pe un ton solemn premierul, imbracat in negru. "Cu aceste inundatii atat de periculoase, care avanseaza atat de rapid, trebuie sa ne pregatim pentru eventualitatea unor noi victime", a adaugat ea.

Adevarati torenti au devastat strazile din Toowoomba, oras cu 100.000 de locuitori, situat pe coasta australiana la 130 de kilometri vest de Brisbane, apele luand numeroase masini si obligand supravietuitorii sa se refugieze in copaci.

Mai multe cadavre au fost gasite in masini, intre care o femeie si doi copii,
potrivit deputatului Ian MacFarlane. "Sunt 20 de ani de cand traiesc in Toowoomba si nu am vazut niciodata asa ceva", a declarat deputatul pentru Sky News. "Apa a lovit si a spart ferestrele. Masinile care se aflau in parcare au fost luate de curent", a povestit el.

Seful politiei locale, Bob Atkinson, a comparat nivelul fara precedent al apelor cu un "tsunami terestru, cu un perete de apa ce a inghitit valea Lockyer". "Mama Natura s-a dezlantuit in ultimele 48 de ore, dar inca nu s-a terminat si serviciile noastre de urgenta sunt mobilizate total", a adaugat Bligh, anuntand ca, potrivit politiei, "bilantul s-ar putea dubla". Ea s-a declarat foarte ingrijorata pentru persoanele disparute in timp ce strazile inundate impiedica serviciile de interventie sa ajunga in zonele izolate.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Mai multe elicoptere, chemate in ajutor, au continuat marti sa salveze locuitorii blocati pe acoperisurile caselor in diverse comune.

Aceste noi inundatii au fost provocate de ploile torentiale - pana la 30 de centimetri de apa in unele zone in mai putin de 24 de ore, cazute pe un sol deja saturat de apa. Intemperiile au fost atribuite de serviciile de meteorologie fenomenului climatic La Nina, care a generat in Queensland anul cu cea mai mare umiditate de la infiintarea serviciilor de inregistrare a datelor meteo.

Marti, dupa un ordin de evacuare al politiei, mii de persoane au fugit din Brisbane, o metropola cu doua milioane de locuitori.

La bordul autobuzelor, masinilor si trenurilor, locuitorii si-au parasit casele din cauza amenintarii fluviului Brisbane, care a iesit din matca. Potrivit primarului Campbell Newman, 6.500 de case si birouri, inclusiv cartierul de afaceri, risca sa fie inundate.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

La mai putin de 150 de kilometri in interiorul continentului, coordonatorul echipelor de salvare din regiune, Ian Stewart, a declarat ca este deosebit de ingrijorat pentru locuitorii comunei Grantham, unde trei persoane au murit si alte cateva zeci au ramas izolate. "In opinia mea, la Grantham va fi un dezastru in privinta caselor avariate sau distruse si asteptam o confirmare a unor posibile noi victime", a declarat el.

Aceste inundatii au provocat pagube de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.