Israelul a celebrat ieri Yom Kippur, cea mai mare sarbatoare a calendarului evreiesc, zi de post, rugaciune si iertare, cu frontierele inchise total, aeroporturile, garile si strazile goale si in conditii de securitate exceptionale. Televiziunile si-au intrerupt programele, iar radiourile au consacrat emisiuni speciale razboiului Yom Kippur din octombrie 1973, cand Egiptul a atacat Israelul.

In tara a domnit o atmosfera speciala inaintea zilei Marii Iertari, a momentului in care fiecare evreu isi face un examen de constiinta si cere iertare celor pe care i-a suparat in anul care s-a scurs. Sinagogile au fost pline in noaptea de miercuri spre joi, credinciosii recitand Selihot. Serviciile de securitate si cele de salvare au luat masuri speciale dupa ce s-au obtinut informatii privind 37 de amenintari cu atentate. In tara au fost plasati agenti si politisti, voluntari din garda civila au supravegheat intrarile in sinagogi, iar de-a lungul ,liniei verzi" s-au suplimentat posturile de patrulare. Autobuzele n-au circulat de miercuri, dupa ora 15, pana joi seara, iar trenurile isi reiau cursele vineri dimineata.

Ziua de post a debutat miercuri, la apusul soarelui, si s-a incheiat ieri, tot la apusul soarelui. La marele aeroport Ben Gurion, activitatea s-a suspendat miercuri la 13h00 si s-a reluat ieri la 21h30. Unul dintre cele mai caracteristice ritualuri ale sarbatorii este acela prin care pacatele acumulate in timpul anului sunt transferate asupra gainilor, acestea fiind ulterior sacrificate si oferite saracilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.