Procurorul general din statul american Louisiana a deschis o ancheta care incearca sa elucideze o serie de morti suspecte survenite dupa ce uraganul Katrina a lovit orasul New Orleans.

Cadavrele provin de la un singur spital si anchetatorii cred ca a fost vorba de o eutanasiere in masa a pacientilor aflati in stadii terminale de boala care nu au fost evacuati in timpul inundatiilor ce au afectat mare parte din oras. Ipoteza de la care au pornit anchetatorii este halucinanta: 45 de bolnavi au fost eutanasiati de medici la Memorial Medical Center, in primele zile dupa ce uraganul Katrina a devastat orasul.

Conform unor marturii publicate de postul de televiziune CNN, personalul din spital a discutat in repetate randuri despre eutanasierea pacientilor care nu ar fi supravietuit acestei catastrofe. "S-a discutat vreodata despre eutanasierea unor pacienti? Da...", a declarat raspicat Fran Butler, asistenta sefa de la Memorial Medical Center. Cu toate acestea, ea sustine ca nu a asistat la nici o eutanasiere, dar ca oricum nu ar fi participat. Autoritatile judiciare au dispus autopsierea celor 45 de cadavre preluate de la spital dupa trecerea uraganului.

Medicul Bryant King, care lucra la spital in acele zile, a declarat ca, desi nu a asistat la nici o eutanasiere, "majoritatea oamenilor stiu ca s-a intamplat ceva care nu ar fi trebuit sa se intample". Medicii au inceput sa discute aceasta posibilitate in momentul in care conditiile din spital devenisera insuportabile pentru ca digurile care protejau orasul New Orleans cedasera provocand inundatii devastatoare. "Nu mai functionam ca un spital, ci mai degraba ca un adapost. Nu aveam apa. Era foarte cald. Pacientii erau pe moarte. Mai rau de atat nu se putea. De ce nimeni nu venea sa ne evacueze? Aceasta era intrebarea pe care si-o puneau toti", a afirmat King. Acesta a adaugat ca discutiile despre eutanasierea pacientilor nu au ramas in stadiul de propunere.

Doctorul King isi mai aminteste ca adminstratorul spitalului le-a cerut pacientilor care nu fusesera salvati sa se roage impreuna cu el. Apoi un alt doctor a aparut cu mai multe seringi. "Nu stiu ce se afla in acele seringi... L-am auzit in schimb pe doctor spunandu-le pacientilor: "Am sa va administrez ceva ca sa va simtiti mai bine"", a declarat King. "Nu stiu ce substanta le-a administrat pacientilor, dar sunt sigur ca noi nu am dat bolnavilor nostri astfel de medicamente", a afirmat el.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.