Coreea de Sud, Rusia si Slovacia au anuntat primele masuri de precautie legate de importurile de carne din Germania, unde mii de crescatorii de pasari si porci sunt inchise ca urmare a contaminarii cu dioxina a hranei pentru animale.

In Germania, anchetatorii incearca in continuare sa stabileasca sursa de contaminare, suspiciunile indreptandu-se catre o firma din nordul tarii, producatoare de hrana pentru animale, scrie MEDIAFAX.

  • Coreea de Sud a anuntat sambata suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, masura pe care purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Sanatate John Dalli a apreciat-o drept disproportionata.
"Coreea de Sud ne-a transmis ca suspenda importurile de carne de porc de provenienta germana, fiind, din cate stim, singura tara terta care ia o astfel de masura", a afirmat Frederic Vincent.
Comisia Europeana considera ca nu este necesara interzicerea exporturilor de carne provenita din Germania, "deoarece fermele sunt blocate, iar produsele livrate deja sunt blocate in asteptarea rezultatelor analizelor", a precizat Vincent.

  • Agentia rusa pentru supravegherea agriculturii a anuntat ca va intensifica masurile de control asupra produselor din carne importate din Germania si din alte tari europene, fara a preciza insa care sunt acestea.

  • La randul sau, Slovacia a anuntat suspendarea temporara a comercializarii de oua si carne de pasare importate din Germania si a anuntat controale in magazine si depozite.

Desi pana in prezent au fost depistate niveluri ridicate de dioxina numai in oua, anunturile facute sambata ar putea duce la extinderea crizei si pe piata carnii de porc si pasare. Ministerul german al Agriculturii a incercat sambata sa elimine temerile, anuntand ca trei teste efectuate in abatoare de pasari au avut rezultate "mult inferioare limitelor autorizate". Alte sase teste, efectuate pe mostre de carne de porc, au indicat niveluri de dioxina compatibile cu reglementarile aflate in vigoare.
Citeste si:
Crescatorii de porci: Romania a importat carne contaminata
Crescatorii de porci: Romania...

  • Pana in prezent, singurele produse suspectate de contaminare cu dioxina sunt ouale exportate in Olanda si Marea Britanie.

Autoritatile olandeze efectueaza teste pe unele dintre loturile importate din Germania, in timp ce autoritatile sanitare britanice au anuntat ca alimentele deja preparate din oua contaminate nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorilor.

Mai mult de 4.700 de exploatari agricole din Germania au fost inchise vineri, in principal crescatorii de porci, dar si unitati producatoare de lactate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.