Justitia a inceput luni pronuntarea hotararii in procesul lui Hodorkovski si Lebedev impotriva carora Parchetul a cerut 14 ani de inchisoare. Aceasta procedura va dura mai multe zile.

Intre 200 si 300 de persoane, dintre care numerosi jurnalisti se aflau luni dimineata in fata tribunalului moscovit Hamovniki. Numai un grup restrans a reusit sa intre insa in tribunal.

"Libertate prizonierilor politici!", "Rusia fara Putin!", scandau simpatizantii.

Afacerea Iukos este considerata ca fiind orchestrata de puterea rusa pentru a-l zdrobi pe omul de afaceri prea independent, care finanta opozitia si nu ezita sa-l contrazica pe presedintele din perioada respectiva, Vladimir Putin, transmite MEDIAFAX.

Fostul director al Iukos si principalul sau asociat sunt judecati din martie 2009 pentru furtul a 218 milioane de tone de petrol.

Cei doi barbati, incarcerati din 2003, executa deja o pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru evaziune fiscala la scara larga. Parchetul a cerut 14 ani de inchisoare pentru Hodorkovski, considerat vinovat pentru furtul a 218 milioane de tone de petrol.

  • Ce spune WikiLeaks

Fostul director al Iukos, Mihail Hodorkovski, probabil ca va ramane in inchisoare cat timp "administratia lui (Vladimir) Putin" va detine puterea, potrivit unor note diplomatice americane publicate luni de WikiLeaks si citate de Guardian in editia electronica.

Incercarile Guvernului rus de a demonstra ca statul de drept este respectat in dosarul lui Hodorkovski, declarat vinovat luni in cel de-al doilea proces al sau, nu pot ascunde adevarata realitate, se arata intr-un comunicat trimis Washingtonului de ambasada Statelor Unite la Moscova, in decembrie 2009, transmite MEDIAFAX.

"Ele arata ca Guvernul Rusiei este dispus sa depuna eforturi pentru a-si salva imaginea, in acest dosar aplicand gloss-ul de suprafata al statului de drept unui sistem cinic in care adversarii politici sunt eliminati fara ca nimeni sa fie pedepsit", potrivit notei.

Documentul se refera indirect la o intrevedere din anul 2000, cand Vladimir Putin, atunci inca presedinte, s-a intalnit cu Hodorkovski si alti 20 de oligarhi si i-ar fi avertizat sa nu se implice in politica, in schimbul neamestecului puterii in afacerile lor.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Nota reia evaluarile facute in alte documente publicate de WikiLeaks, in care Rusia este descrisa ca un "stat mafiot", oficialii, oligarhii si crima organizata fiind legate in mod inextricabil.

Potrivit diplomatilor americani, se considera ca "Hodorkovski a incalcat regulile tacite ale jocului: daca nu te amesteci in politica, iti poti umple buzunarele cat vrei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.