Coreea de Nord, "tara infratita si poporul prieten", s-a ocupat, inainte de Revolutia din 1989, cu rapirea de cetateni romani, care erau nevoiti sa "scoleasca" spionii statului comunist.

Se vede treaba ca nici prieteniile intre statele comuniste nu erau cu adevarat asa de stanse si sincere cum pareau candva. Coreea de Nord a rapit nationalii altor tari prietene, pe care i-a folosit sa-si antreneze propriii spioni, intorcandu-i pe acestia apoi tocmai impotriva acelorasi state, cu care se inrudea din punct de vedere ideologic.

Intr-o lucrare aparuta de curand la Tokyo, un american, care a fost tinut impotriva vointei sale timp de 40 de ani la Phenian, povesteste cum statul comunist isi facuse o practica obisnuita din a rapi cetatenii altor tari, fie ca acestea erau "dusmani de clasa" sau "prietene".

ROMANCA

Charles Jenkins sustine ca statul comunist a rapit, dupa stiinta sa, cetateni din Romania, Thailanda, Japonia si din alte tari. "Prietena sotiei mele era romanca, desi traise inainte in Italia", a detaliat Jenkins, care s-a casatorit in "captivitate" cu o japoneza rapita si ea de spionii nord-coreeni in 1978.

Pe parcursul celor 40 de ani traiti in Coreea de Nord, Jenkins a cunoscut multi straini aflati in aceeasi situatie ca si el. "Am vazut multi oameni, dar nu am dovezi privind multe dintre tarile din care fusesera ei rapiti", a declarat autorul lucrarii "Sa spui adevarul". In general, cei rapiti erau izolati de populatia nord-coreeana si una dintre ocupatiile lor era pregatirea viitorilor spioni nord-coreeni in cultura si limba tarii din care proveneau.

DESTINE

Aflat la o conferinta de presa tinuta la Tokyo pentru a-si promova cartea, Jenkins a povestit si destinul tragic al unei femei thailandeze care fusese rapita din Macao. Aceasta, impreuna cu alte femei rapite din Japonia, in timpul Razboiului Rece, si-au petrecut ani intregi antrenand spioni. Lucrarea "Sa spui adevarul" detaliaza cosmarul trait de Jenkins timp de 40 de ani in Coreea de Nord, dar si episoade mai luminoase, cum ar fi casatoria cu sotia sa, japoneza Hitomi Soga.

O VIATA DE OM

Originar din statul american Carolina de Nord, Jenkins a fost dat disparut intr-o noapte friguroasa de ianuarie, in urma cu 40 de ani. Jenkins patrula la granita intracoreeana si, de teama ca va fi trimis sa lupte in Vietnam, a trecut in Coreea de Nord pentru a incerca sa ajunga de-acolo in Uniunea Sovietica si apoi in Statele Unite. A trait insa 40 de ani la Phenian, predand engleza tinerilor spioni. Abia anul trecut a primit permisiunea de a parasi Coreea de Nord.

CONFIRMARE
"Prietena sotiei mele era romanca, desi traise inainte in Italia" - Charles Jenkins, captiv timp de 40 de ani in Coreea de Nord


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.